info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler fack blockerar Karlskoga-bygge

Byggnads har blockerat ett bygge i Karlskoga sedan den 13 april 2006. Nu har Transport, Elektriker och Målare inlett sympatiåtgärder mot företaget Industri och bygg.

På Sturevägen i Karlskoga bygger företaget Industri och bygg en tvåplans fastighet med hjälp av inhyrd arbetskraft. Byggnads anser att byggnadsarbetarna är att betrakta som anställda och har därför krävt kollektivavtal. Men företaget har sagt nej. Motiveringen är att hantverkarna enligt Industri och bygg är egenföretagare från Polen.
Den 13 april inledde Byggnads en blockad mot bygget. Trots blockaden har arbetet tidvis kunnat fortsätta.

– Vi har varit där med jämna mellanrum och ibland har det pågått arbete, berättar Jan-Olov Johansson, ombudsman på Byggnads i Värmland.
– Vid ett tillfälle byggde två killar en tvåvånings ställning, trots att de inte hade den utbildning som krävs. Vi har påpekat det och andra brister i arbetsmiljön till arbetsmiljöverket. Men de har inte haft tid att göra något ännu.
För att göra blockaden mer verkningsfull har nu flera fackförbund inlett sympatiblockader. Transport inledde sin blockad den 22 december och också Elektrikerna och Målarna har lämnat besked om att de stödjer blockaden med sympatiåtgärder. Trots sympatiåtgärderna är Jan-Olov Johansson osäker på effekten.

– Vi har haft svårt att få kontakt med hantverkarna trots att vi besökt bygget tillsammans med tolk. Vi får inte gå in på arbetsplatsen och de har inte kunnat komma ut till oss. Utan medlemmar på arbetsplatsen är det svårt att få effekt av en blockad, säger han.
– Men vi får tips från grannarna om det är aktivitet på bygget.
Byggnadsarbetaren har sökt Industri och byggs ägare för kommentar men inte lyckats nå honom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler fack blockerar Karlskoga-bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig