info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler bottenbyggen 2020

Flera företag och projekt har utmärkt sig negativt under 2020 med farliga rasmassor, säkerhetsproblem, dödsolycka och kvartsdamm. Här är fyra som uppmärksammats vid årets genomgång av Sämsta bygget.

Ombyggnad av bostadsrätter i Bandhagen. Foto: Arbetsmiljöverket

1. Livsfarligt kaos – sex förbud mot farliga jobb

Arbetare utan skydd bar farliga rasmassor, andra var på hög höjd. Det blev totalt sex förbud mot farliga jobb vid ombyggnaden av bostadsrätter i Bandhagen.

– Vi kom in och hamnade i ett platskontor fyllt av sten- och rasmassor, det var dammigt och högst oklart då om det fanns asbest, berättar arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson.

Hon slogs av den totala oredan, dammigt och stökigt långt bortom det vanliga, både där arbetarna jobbade och fikade.

– Folk arbetade i vanliga kläder och jympaskor, vissa visste inte var de var anställda, några försvann när vi kom. En arbetstagare kom ut från en port med rivningsmassor från ett rum där det senare visat sig vara asbest. Han hade burit massorna tre trappor ner, berättar Jenny Bengtsson. Mannen bar varken arbetskläder eller skydd.

Rivning pågick i flera badrum. Prover i efterhand har visat asbest i rörböjar i vissa av rummen, samt i golv i ett kök. Men ingen miljöinventering var gjord av farliga material. Och på grund av allt kvartsdamm löpte arbetarna risk att ta skada.

Rikard Mossberg, från Byggnads, fick också ett tips och var där.

– Jag blev helt paff. Har aldrig sett rasmassor förvaras på det sättet.

Arbetsmiljöverket kom tillbaka och satte direkt två förbud mot fallrisker på hög höjd för ett ställnings- och ett fasadföretag. Inomhus tejpade inspektörerna upp fyra förbud på en dörr mot farligt arbete med asbest och kvartsdamm. De riktades mot byggherren, bostadsrättsföreningen Brinkåsen, dess företrädare, samt entreprenören Entreprenad i kvadrat som dessutom hade samordningsansvaret. Nu krävs inblandade företag på 179 500 kronor i sanktionsavgift, bland annat för att asbest inte undersökts.

Tobias Törnqvist, styrelsemedlem i bostadsrättsföreningen, säger att han inte haft en tanke på att det kunde finnas asbest, trots att husen är byggda på 1950-talet. Enligt honom låg ansvaret för att följa alla regler på den som skött bygget, Entreprenad i kvadrat.

Företagets vd, Eric Rundgren, bekräftar att ingen systematisk miljöinventering gjorts i förväg, prov var tagna på ett par ställen.

– Efter verkets besök bilade vi upp väggar och hittade asbest i rörböjar till vissa stammar.

Han hävdar att ingen utsatts för asbest, samt säger att rasmassorna inomhus var en tillfällighet.

Kvartsdamm utan skydd och stor oreda har varit vanliga problem vid Davidshall. Bristerna har gjort att facket regionalt deltar i skyddsronder på bygget. Foto: Sebastian Brandt

2. Kvartsdamm och fallrisker

Risk att falla, massor av kvartsdamm och belamrade utrymningsvägar. Det handlar om Riksbyggens och BAB:s prestigebygge Davidshall i Malmö.

– Byggnadsarbetarna här riskerar att både skadas och bli sjuka, säger regionala skyddsombudet Sebastian Brandt.

Bilder från bygget vittnar om stor oreda, material på tak som inte är förankrat, röra på ställningar och för stora avstånd mellan ställning och vägg. Fogskum med skadliga isocyanater har använts utan skydd och bruk blandas inne utan dammfällor.

Byggnads fick flera larm om arbetsplatsen i början av året, om att faror inte åtgärdades och 3-4 regionala skyddsombud har därefter alternerat att vara där.

– Otroligt men det har behövts, säger Byggnads Robert Nilsson, arbetsmiljöansvarig.

Enligt BAB:s platsledning försöker man få ordning men har problem med entreprenörer som inte städar, ändrar i ställningar, vilket justeras och inte får eller använder skydd.

”Kaotiskt.”, ”Läskigt”. Så har händelsen med kranlyftet vid Hangar 5 beskrivits av personer på plats. Det hade kunnat sluta betydligt allvarligare, enligt Arbetsmiljöverket. Åtgärder togs sedan fram mot farorna. Foto: Margite Fransson

3. Chaufför lyftes upp av kran

Kopplaren fick en smäll av betongelementet som for upp i luften. Chauffören klamrade sig fast i kranens lyftok på tre meters höjd, vid NCC:s jättebygge Hangar 5, i Bromma.

Prestigebygget har haft flera problem med säkerheten. I december förra året föll en arbetare från en trave betongelement ner på ett lastbilsflak. Arbetsmiljöverket åtalsanmälde olyckan i våras. I januari i år var det dags igen.

Strax före midnatt den 26 januari skulle ett tungt håldäck i betong lastas av. Kopplaren och chauffören befann sig på lastbilsflaket för att koppla, då plattan plötsligt lyftes i hög hastigt från flaket. Chauffören, som stod på plattan, tog tag i kranens lyftok för att rädda sig från att falla till marken och skadas av rör och stenar. Han följde med kran och platta upp någon meter, till cirka 3,5 meters höjd, innan lyftet stoppades.

Kopplaren Faruk Hoxha berättar att det blev kaotiskt.

– Jag ropade: Vad gör du? Hör du mig, stopp, stopp,  sedan fick jag fick en smäll av betongelementet och hade inte en chans. Jag for ner i golvet och slog i armbågen, landade på något hårt.

Kranföraren var då mycket trött efter att ha arbetat i elva timmar och märkte inte vad som hände. En del av belysningen hade släckts redan 22.00.

I somras satte Arbetsmiljöverket ett förbud vardera, mot NCC och en underentreprenör, då arbetare jobbade vid takkanten, tre kontorsvåningar upp med fallrisk. Huvudentreprenören NCC säger att man ser allvarligt på händelserna, arbetar förebyggande och har gjort omfattande förbättringar tillsammans med entreprenörer.

En man förlorade livet efter att ett betongblock fallit. Det antogs före raset att blocket var fast. Foto: Daniel Sjöholm/Xnytt.se

4. Betongblock föll efter ras – anläggare dog

Jordmassor farligt upplagda vid schaktkanten. Ett av flera fel vid en dödsolycka i Ljusne i maj.

En man i 60-årsåldern, rörnätstekniker och mångårig anläggningsarbetare, dog efter att ett betongblock fallit över honom. Han stod i en schaktgrop där en betongvägg frilagts, då det plötsligt blev ett mindre ras i schakten. En kollega räddade sig ut medan anläggningsarbetaren tog skydd vid blocket. Men det var ett bedrägligt skydd och det föll. Trots räddningsförsök av arbetskamraterna avled mannen. Så sent som 2017 inträffade en liknande dödlig olycka med en fallande vägg i Bollnäs.

I Ljusne upptäckte Arbetsmiljöverket efteråt allvarliga fel och riktade krav mot arbetsgivaren Söderhamn Nära, som ansvarade för VA-arbetena. Bland annat var inte arbetsmiljöplanen och därmed riskbedömning anpassad efter jobbet på plats. Olyckan är åtalsanmäld. Söderhamn Nära säger att man handlade efter att blocket var fast, medger brister samt säger att de har åtgärdats.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler bottenbyggen 2020

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig