info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

FL bygg-vd:n om kritiken: ”Känner inte igen problemen”

Frense Livings bostadsbygge har utsetts till Sveriges Sämsta Bygge 2022. Ägaren Holger Frense säger att han inte känner igen kritiken från folk som jobbat på bygget. Och han undrar varför Byggnads inte stängt ner bygget om arbetsmiljön är så dålig. 

Foto: FL Bygg, Chris Anderson

Tidningen Byggnadsarbetaren försökte förgäves nå Holger Frense, vd och storägare i FL-bygg, under ett par veckor. Ett par dagar efter pressläggning hör han plötsligt av sig. Han vill då svara på frågor om den hårt kritiserade arbetsmiljön på kvarteret Nystavaren i Eskilstuna.

Ett 15-tal byggnadsarbetare och arbetsledare som varit på bygget har vittnat om en dålig arbetsmiljö med fara för livet. Det handlar bland annat om brister i fallskyddet som öppna hisschakt och valvkanter utan skydd.

Hur ser du på den kritiken?
– Byggnads har varit på plats i princip varannan vecka, ibland varje vecka. De har gått skyddsronder och Byggnads har inte sett de här bristerna. Arbetsmiljöverket har varit där minst två gånger och de har inte heller sett några brister som de här personerna beskriver, säger Holger Frense.

Så du håller inte med om att det har varit några arbetsmiljöproblem på bygget?
– Inte på det sättet som det beskrivs, det tror jag inte. Jag är inte själv på plats så ofta, kanske en gång per månad. Jag har personal där som ska ta hand om arbetsmiljön, men jag tror att Byggnads garanterat skulle stängt ner oss om vi inte skulle sköta arbetsmiljön.

Det skulle de aldrig gjort det om det var så farligt

Men det hände ju nyligen, att Byggnads stoppade bygget.
– Ja, de har gjort de en gång. Det var på kvällen, det sista lyftet man gjorde, man flyttade en ställning från Hus 2 till Hus 3. Byggnads körde förbi och det såg lite illa ut. Ställningen stod på en balkong och de trodde den skulle användas till arbete. Jag kontaktade samma kväll ansvarig Bas-U på plats och frågade vad det handlade om. Han sa att det var en ställning som inte användes och morgonen därpå togs 6.6-a-anmälan bort igen. Det skulle de aldrig gjort det om det var så farligt.

Flera arbetsledare, byggnadsarbetare och ett företag har hoppat av bygget. Vad är din förklaring till att de har lämnat?
– Vi hade en platschef som lämnade för ett annat jobb. Han lämnade ett stort hål efter sig. Då var det väldigt svårt för oss att rekrytera nya precis som det är för många andra byggföretag. Vi kunde inte hitta rätt kompetens. Och när det gäller företaget så fick de lämna då de inte skötte sig på plats.

Så förklaringen till avhoppen är att ni anställde fel personer som sedan valde att sluta?
– Alla har inte valt att sluta utan vi har sagt upp en del när vi såg att de inte klarade av arbetsuppgifterna.

Många på arbetsplatsen har berättat för Byggnadsarbetaren om att ”ingen vill vara där”, att de ”var rädda för att röra sig på bygget”, att det ”varit bristande planering och samordning” och ”för lite resurser för att garantera säkerheten”. Även det här är synpunkter som Holger Frense inte känner igen.
– De gånger jag varit på plats så har jag inte sett de här problemen. Sedan har jag haft personal på plats som ska sköta det här.

Vi har bilder som visar upp en farlig arbetsmiljö.
– Jag har inte sett några bilder så jag kan inte yttra mig om det. Sedan är alltid frågan, vid vilken tidpunkt är bilderna tagna? Det finns alltid olika moment på en byggarbetsplats och om jag vill kan jag gå till vilken byggarbetsplats som helst och fixa bilder med dålig arbetsmiljö. Det går att manipulera om man vill.

Så du menar att bilderna är manipulerade?
– Jag kan inte svara på det då jag inte sett bilderna.

Hur skulle du beskriva arbetsmiljön på bygget idag?
– Jag har varit på arbetsplatsen nu. Jag kollade lite extra och jag ser inga brister på arbetsmiljön.

Och du tycker inte att det varit några stora problem tidigare heller?
– Inte som ni beskriver det. Sedan finns det många personer på byggen som struntar i att följa de skyddsregler som finns. Det spelar ingen roll att de skrivit på papper att de ska följa vissa krav. De sköter sig inte.

På de flesta byggarbetsplatser så tar personalen genvägar

Holger Frense berättar att han tycker det är konstigt att det alltid är arbetsgivaren som ska straffas när personalen inte följer de föreskrifter som finns.
– På de flesta byggarbetsplatser så tar personalen genvägar. Och det hjälper inte att man som arbetsgivare eller byggherre försöker vara övertydlig på möten och utbildar personal. Folk tar ändå genvägar.

Är det här ett problemen som även funnits på kvarteret Nystavaren, att personal inte följt arbetsmiljökraven?
– Vi har haft möten där vi påpekat det många gånger. Vi har även avvisat folk från bygget då de inte skött arbetsmiljön. Jag har även informerat Byggnads om de här bristerna, jag har ringt dit personligen för att informera.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: FL bygg-vd:n om kritiken: ”Känner inte igen problemen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig