info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fifflare söker personal på Platsbanken

En ökänd företagare i byggbranschen som ligger bakom en lång rad konkurser, där ett stort antal byggnadsarbetare blåsts på flera månadslöner, annonserar efter arbetskraft på Ams webbplats. Företaget heter International Construction Management AB.

Företagaren, en man i 40-årsåldern vid namn Hans Karlsson, kontrollerar ett stort antal bemanningsföretag. Det senaste i raden av nystartade företag heter International Construction Management AB. Bolaget annonserar efter arbetskraft på Platsbanken.

– Om det inte finns något näringsförbud kan vi inte hindra företagare från att annonsera hos oss, säger Claes-Göran Lock, ställföreträdande chef på avdelningen för arbetsförmedlingsfrågor hos Ams.
Hans Karlsson har inte näringsförbud men däremot skulder hos kronofogden på cirka 600 000 kronor. Han gick i personlig konkurs 2002. Mannen använder nästan alltid bulvaner och sitter inte själv i styrelsen i de bolag han kontrollerar.

Fackförbundet Byggnads vill nu varna för att ta anställning i företaget International Construction Management. Enligt bolagsregistret bedriver bolaget byggnationer, ställningsentreprenader, elinstallationer samt vvs-installationer. Företaget har en bifirma vid namn Mellansvenska Ställningsentreprenader.
Ett annat relativt nytt bolagsnamn som Hans Karlsson också laborerar med just nu är Ereaf AB. Enligt Byggnads avdelning i Stockholm, som gjort en kontroll av företaget, har man redan 30 betalningsanmärkningar på sammanlagt över 650 000 kronor.

Den senaste  av Hans Karlssons alla konkurser, ägde rum så sent som i mars i år, bolaget hette SBE Sweden AB. Då blev nio byggnadsarbetare blåsta på 72 267 kronor. I september förra året gick MK Mätsystem omkull och 8-10 byggnadsarbetare fick hjälp av Byggettan att få ut pengar från den statliga lönegarantin. Lönegarantin är till för att skydda löntagare vid konkurser.

Förra våren gick ECG Stockholm AB i konkurs på grund av lönefordringar från ett tjugotal byggnadsarbetare runt om i Sverige. Byggettans lönekrav för enskilda personer vid detta tillfälle, låg på mellan 11 000 och 80 000 kronor.
Claes-Göran Lock, ställföreträdande chef på avdelningen för arbetsförmedlingsfrågor på Ams, säger att Ams inte har resurser att regelmässigt kontrollera alla företag innan de annonserar på Platsbanken.

– Men får vi veta något, så ber vi naturligtvis de lokala arbetsförmedlingarna undersöka saken. Arbetsförmedlingen kontaktar då företaget. Men vi kan inte göra några grundliga undersökningar. Den arbetssökande får själv ta reda på fakta om företaget. Man kan till exempel vända sig till facket, säger Claes-Göran Lock.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fifflare söker personal på Platsbanken

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig