info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick matrum efter fackligt besök

Arbetsmiljön på en större byggplats i Stockholms innerstad visade på brister. Efter att facket besökte arbetsplatsen förra veckan åtgärdades en del. Men inte allt.

På Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm renoveras ett stort kontorsplan. Byggnadsarbetarna har fram tills nu saknat ett avskärmat omklädnings- och personalrum, få har egna skåp och det är ont om duschar för den som vill bli av med byggdammet när arbetsdagen är över. Något som resulterade i att Byggettan besökte byggplatsen förra veckan för att se över arbetsmiljön. Huvudentreprenör för renoveringen är firman Gustafsson & Son Byggnads AB. När Byggnadsarbetaren gör ett besök på arbetsplatsen har en gipsvägg satts upp för att skärma av och bilda ett mat- och personalrum.

– Det hade inte blivit åtgärdat så snabbt om inte facket kommit hit, säger snickaren Tommy Kristmansson. Klart det kunde vara bättre på ett sådant här stort jobb. Men mycket hänger på hyresvärd och hyresgäster i Stockholms innerstad. Det är inte självklart att det finns utrymme för dusch och matrum på en byggplats. Och det går inte att ha bodar här mitt i stan.

Enligt platschef Håkan Andersson har all kritik facket kom med åtgärdats. Men de två skåp per person som ombudsmannen Tomas Kullberg från Byggettan vill se är långt ifrån verkligheten.

– Skåpen räcker inte, menar Karl Svärdström som är arbetsledare på Gustafsson & Son. Men det är svårt när vi ena dagen är 30 man, och nästa sju.

Enligt arbetsmiljöplanen från augusti i år är Karl Svärdström även skyddsombud. På fredag ska Tomas Kullberg från Byggettan göra ett återbesök på Mäster Samuelsgatan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick matrum efter fackligt besök

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig