info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick inte ackordspengar – Karlatorns-byggare miljonstäms av Byggnads

Samtidigt som bygget av Karlatornet är inne på slutspurten har det seglat upp en tvist mellan Byggnads och företaget Bigab Entreprenad som utfört arbete åt Serneke på bygget. Men var byggjobbarna uthyrda eller inte?

I tre års tid jobbade byggnadsarbetare från Bigab med Karlatornet. Foto: STEN-ÅKE LINDBÄCK/Mostphotos

Enligt Byggnads handlar tvisten om att Bigab Entreprenad brutit mot in- och utlåningsregler och löneregler. Något som fått facket att stämma Bigab Entreprenad i Arbetsdomstolen på tre miljoner kronor i skadestånd. Orsaken till tvisten är att parterna är oeniga om vilket avtalsförhållande Bigab haft med Serneke.

Lånat ut eller inte?

Vad som är klarlagt är att huvudentreprenören Serneke under tre års tid anlitat Bigab för att utföra arbete på Karlatornet. Det har handlat om arbete med stommen; formsättning, armering och betong. Sedan går åsikterna isär. Byggnads menar att Bigab Entreprenad lånat ut byggnadsarbetare till Serneke på ett sätt som strider mot in- och utlåningsreglerna i Byggavtalet och att de därmed fått fel lön. När man är utlånad till en ackordsarbetsplats ska de inlånade byggnadsarbetarna, enligt Byggavtalet, ha samma lön som ackordslaget, vilket Bigabs byggnadsarbetare inte fått.

”Ska inte betalas”

Nenad Mikalacki, vd på Bigab Entreprenad, säger till Byggnadsarbetaren att det inte rört sig om någon in- eller utlåning, utan att de haft en egen entreprenad.

– Vi hade ett entreprenadkontrakt med Serneke när vi gjorde jobbet på Karlatornet. Och då är det inget ackord som ska betalas ut.

Byggnads anser däremot att det finns mycket som talar för att byggnadsarbetarna varit utlånade till Serneke.

– På Karlatornet har det varit avstämningar var tredje månad i flera år och Bigab:s personal har då stått på Sernekes fördelningslistor som inlånad, men de har inte fått del av ackordsöverskottet, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

90 000 timmar

Bigab Entreprenad har i snitt haft ett 20-tal personer på plats på bygget under de tre åren. Totalt finns det 90 000 ackordstimmar registrerade.

– Vi har fakta på exakta antalet timmar på arbetsplatsen för varje individ. Det har varit uteslutande utländsk arbetskraft, säger Bertil Jonsson, ombudsman på Byggnads.

Nenad Mikalacki vet inget om några listor för ackordsarbetarna.

– Det där vet jag ingenting om. Jag har inte fått några ackordspengar i alla fall. Jag har ett avtal där det står tydligt att jag har egen entreprenad. Det där är något som Serneke får svara på.

Lånat in och lånat ut

Byggnads är även kritiskt mot att Bigab Entreprenad lånat in personal från ett annat bolag som de i sin tur lånat ut till Sernekes Karlatornsbygge.

– Det får man inte göra. När man lånar personal får man inte vidareutlåna, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

Även på den punkten hänvisar Nenad Mikalacki till att de haft ett entreprenadavtal och han därmed inte gjort sig skyldig till något kollektivavtalsbrott.

– Jag har träffat Byggnads och prata om vårt entreprenadavtal. De säger att det inte är riktigt. Jag är ingen jurist, jag vet inte, jag gjorde som man ska göra och fick godkänt från Byggnads lokalt, säger han.

Serneke: ”Har ett entreprenadavtal”

Serneke vill i nuläget inte kommentera stämningen i Arbetsdomstolen men presschefen Johan Live säger ändå att:

– Som vi ser det har vi ett entreprenadavtal, men det här är en stämningsansökan som är inlämnad till Arbetsdomstolen och den gäller inte Serneke, utan Bigab Entreprenad. Så därför vill jag inte kommentera.

Har Bigab Entreprenads anställda varit med på era ackordslistor?

– Jag kommenterar inte detaljer i detta, det kan jag inte göra. Stämningen gäller inte Serneke.

Rättelse: I en tidigare version stod det att stämningen gäller företaget Bigab. Det rätta ska alltså vara Bigab Entreprenad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick inte ackordspengar – Karlatorns-byggare miljonstäms av Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig