info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fiberskivor används igen efter stopp

På fredagen återupptogs arbetet med fasadskivor med glasfiber på Skanskas arbetsplats vid Nacka Forum i Stockholm. Efter ett skyddsombudsstopp och efter att Arbetsmiljöverket varit på plats. Anställda på arbetsplatsen har fått näsblod och hosta efter jobb med skivorna.

Tre anställda vid Nacka Forums arbetsplats har fått besvär i form av näsblod och svår hosta när de arbetat med fasadskivor med gips och glasfiber av märket Glasroc. Tidigare har andra byggnadsarbetare rapporterat om liknande besvär vid arbete med glasfiberskivor, som bland annat finns för våtrum och fasad.
Under torsdagen stoppade Skanska arbetet med skivorna efter att byggnadsarbetarnas besvär uppmärksammats. På fredagen blev skyddsombudet Magnus Hulthén kallad till ett möte där man diskuterade skivorna. Chefer sa att de skulle återuppta arbetet med dessa, fast med full skyddsutrustning.
– Jag känner mig osäker på hur stora risker det är med skivorna och lade därför ett skyddsombudsstopp. Jag ville också att arbetsmiljöverket skulle komma ut, säger skyddsombudet Magnus Hulthén.

Arbetsmiljöverkets representanter kom så småningom ut och det blev ytterligare en diskussion. Arbetet återupptogs därefter, men arbetarna måste ha full skyddsutrustning, med ansiktsmask med p3 filter och heltäckande kläder. Ännu har Arbetsmiljöverkets representanter inte fattat något formellt beslut, det kommer senare. Men genom att verket inte lade något omedelbart förbud, kunde arbetet återupptas. Resonemanget från verkets sida är, enligt arbetsmiljöinspektör Pia Selenius, att det går att jobba med skivorna på kort sikt med skyddsutrustning.
– Men på lång sikt bör problemet med skivorna lösas på ett annat sätt. Att använda personlig skyddsutrustning är alltid det sista alternativet för att reducera risker. Det är bättre att använda andra metoder som inte innebär någon risk, säger hon.

Skyddsombudet Magnus Hulthén vill ha bort de aktuella skivorna.
– Vi har diskuterat dessa skivor i flera veckors tid och är oroliga för riskerna. Det är ingen optimal lösning att vi har skivor som gör att folk måste jobba med så mycket skyddsutrustning.
– Men, säger han, vi har sex buntar skivor kvar och ska sedan få ut nya som är lackade på båda sidor, så att glasfibrerna inte så lätt ska komma ut.
Han säger också att de som fått besvären nu gjort arbetsskadeanmälningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fiberskivor används igen efter stopp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig