info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Femton dömda i svarthärva

Femton personer har dömts i en stor svarthärva inom byggbranschen i Stockholms tingsrätt. Två av huvudmännen döms till fyra års fängelse för grova bokförings- och skattebrott.

Det är ekobrottsmyndigheten i Stockholm som har nystat upp härvan, där flera byggföretag är inblandade.
Betalningen av den svarta arbetskraften har vanligtvis gjorts med osanna fakturor. Upplägget har varit detsamma. Vissa bolag har i huvudsak används till att utfärda osanna fakturor för att täcka upp den svarta verksamheten.
Två huvudmän i härvan döms till fyra års fängelse för grovt bokförings- och grovt skattebrott, men även till näringsförbud i tio år.
De andra personerna döms från dagsböter och villkorliga domar med samhällstjänst till kortare och längre fängelsestraff: från en månad till två år och åtta månader.
Brotten handlar om bokförings- och skattebrott av olika slag, men även bestickning och mutning förekommer.
Huvudföretaget i svarthärvan heter Plextra Betong & Prefab AB och har under åren 2005 och 2006 anlitat svart arbetskraft vid flera byggarbetsplatser i Storstockholmsområdet.
Byggbolaget Skanska har i sin tur anlitat Plextra Betong & Prefab AB. Även JM har anlitat svart arbetskraft via en underentreprenör i svarthärvan, Terat Grupp.
Vid rättegången i Stockholms tingsrätt har också flera byggnadsarbetare vittnat om att de har erhållit sin lön svart.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Femton dömda i svarthärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig