info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Färre motioner till årets kongress

Inför Byggnads kongress 2002 strömmade 284 motioner in till förbundet. Inför Byggnads kongress i år, har bara 187 motioner droppat in till förbundskontoret i Stockholm. Det är en minskning med cirka 30 procent.

– Det är synd att det blivit färre. Det är bra om så många som möjligt deltar i debatten och skriver motioner, säger Leif Jansson, förbundssekreterare inom Byggnads.
Enligt Leif Jansson kan en förklaring vara att medlemmar och ombudsmän i allt högre grad väljer andra vägar att göra sin röst hörd på.
– Trots minskningen, så tror jag att kongressen kommer att ägna tid åt alla frågor. Många av motionerna brukar handla om samma sak, säger han.

Thomas Gustavsson, vice ordförande i förbundet, tror att minskningen kan bero på att ombudsmännen ute i avdelningarna har varit hårt belastade under hösten.
– Avdelningarna har haft mycket att stå i. Det har nyligen varit avtalsförhandlingar och avdelningarna har jobbat med informationen ut till medlemmar efteråt. Det har varit rådslag om nytt förbund. Men det är klart att det är tråkigt att det skrivs så mycket färre motioner. Fem-sex avdelningar har inte kommit in med några motioner alls, säger han.
I år handlar fler motioner än någonsin om stadgefrågor, vilket delvis har att göra med den planerade sammanslagningen av Målarna, Byggnads, Elektrikerna och Fastighets till ett nytt förbund.

– Cirka 25 motioner berör organisationens stadgar, säger förbundssekreteraren Leif Jansson.
I övrigt är arbetsmiljö en stor fråga, precis som vid förra kongressen, samt avtalsfrågor.
– Men avtalsfrågorna hänskjuts normalt sett till nästa avtalsrörelse, säger Thomas Gustavsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Färre motioner till årets kongress

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig