info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34

"Får vi fika av en kund, då åker tröjan på"

Sommar och sol! Livet leker och det blir lite av fredagskänsla hela veckan. Men vad är okej på bygget – går det att slita av sig tirsan och kräma på radion? Läs om vad två snickare på Norrlands solkust tycker och om vad som gäller på våra största byggbolag.

”Om man är på ett tak och jobbar kan jag ta av mig. Det stör ingen. Men får vi fika av en kund, då åker tröjan på”, säger snickaren Erik Jonsson. Foto: Pär Bäckström

I ett villaområde någon mil från den magiska sandstranden vid Piteå Havsbad arbetar snickarna Erik Arvidsson och Erik Jonsson på Jera Bygg med en ombyggnad. Solen bränner! Jobbet för dagen är inomhus men på uteplatsen har snickarna ställt upp några bockar där de sågar till skivor, reglar och strö.

En del byggnadsarbetare skulle i en sådan situation lätta på klädseln, plocka fram radion och nynna glatt till tonerna av ”Sommaren är kort”. Helt enkelt få lite sommarfeeling på bygget. Andra skulle jobba på som vanligt.

För att få lite koll på vad som gäller runt om i landet har Byggnadsarbetaren frågat tretton byggbolag och bostadsutvecklare vad de har för regler för musik och blottad hud på bygget.

Fem av de tretton byggbolagen säger nej till radioapparater. På sju kan det vara okej men det krävs tillstånd av ansvarig chef efter en riskbedömning. På ett bolag, HSB, finns det inga regler för radioapparater. På JM säger man nej då radioapparater kan vara störande. ”De betraktas som buller och ska inte användas på JM:s arbetsplatser” skriver Marika Johansson, Arbetsmiljöchef på JM Produktion Bostad, i enkätsvaret.

I Piteå, på arbetsplatsen i villaidyllen, går det att höra fåglarnas kvitter. Det enda som bryter fågelsången är ljudet från verktyg och maskiner som arbetar. Och såklart – två snickare som pratar.

– Jag tycker inte om radioapparater på byggarbetsplatser.

Volymen har en tendens att skruvas upp mer och mer. Då blir det svårt att kommunicera med varandra, säger Erik Arvidsson, ägare av Jera Bygg.

Kollegan Erik Jonsson håller med:

Ofta är vi på olika våningsplan i en villa och då är det bra om det går att ropa till den andra om man behöver en två tum fyra eller något. Det funkar inte om man måste stå och skrika. 

Ett annat sätt att lyssna på musik är via hörselkåpor med inbyggd radio. Tio bolag säger nej till den typen av lurar. På två krävs det ett ja från chefen och hos ett företag, Besqab, är det fritt fram om det finns medhörning.

På Skanska är det tillåtet i vissa fall. ”De får användas efter riskbedömning och godkännande av Skanskas produktionsledning” är företagets svar i Byggnadsarbetarens enkät.

Snickarna på Jera Bygg är direkt negativa till hörselkåpor med radio. De menar att det är ett arbetsmiljöproblem.

– Det kan vara farligt. Jag tror de flesta byggnadsarbetare någon gång varit med om att det kunnat gå illa. Ibland behöver man hojta till att någon måste akta sig och då hör de ingenting. Det kan vara en så enkel sak som att en regel som står mot en ställning börjar glida åt sidan, säger Erik Arvidsson.

Erik Jonasson tycker att det är hopplöst att prata med någon som stänger in sig i lurarnas värld.

– Ofta måste man ropa flera gånger och sedan när de hör något lyfter de på kåpan och säger ”va”. Det funkar inte, säger Erik Jonsson.

Kläder då? Går det att strippa i takt med att temperaturen stiger? När det gäller bar överkropp säger samtliga 13 byggbolag i enkäten nej. Förklaringen är att de kräver varselkläder. Och på den här punkten skiljer det sig mellan de stora byggjättarna och det lilla lokala företaget Jera Bygg med fyra anställda. Om det är riktigt varmt och skönt och rätt läge, då åker t-shirten av.

– Vi är ofta på småjobb. Om man är på ett tak och jobbar kan jag ta av mig. Det stör ingen, säger Erik Jonsson.

Även chefen Erik Arvidsson tycker att det funkar med bar överkropp ibland. Men det är viktigt med hänsyn.

– De flesta borde ha med sig i uppfostran hemifrån när det är okej och ta av sig eller inte. Bar överkropp är okej vid rätt tillfälle.

Han är däremot mer skeptisk till kortbyxor. Ännu en gång handlar det om arbetsmiljön.

– Knäskydd. Kan inte tänka mig att jobba utan och då funkar det inte med kortbyxor. Ett alternativ är piratbyxor och visst, de luftar lite om det är riktigt varmt.

Även några av de större byggbolagen säger nej till kortbyxor och hänvisar till att alla ska använda knäskydd. Hos vissa är det ändå tillåtet och det efter en riskbedömning och ett okej från chefen.

På Jera Bygg finns det inga skrivna regler om vad som gäller för musik och kläder. De resonerar sig fram till om vad som är lämpligt ”som vuxna människor”. Något som fungerar när de är så få anställda. Och sedan har de en egen lösning på hur de ska få musikunderhållning på jobbet.

– Vi sjunger själva. Det tycker jag fler borde göra. Det gör att man blir gladare och vi brukar få beröm för vår vackra sång. Dessutom går den lätt att stänga av, knappen sitter i strupen, säger Erik Arvidsson och skrattar.

arrow_forward Senaste nytt