info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Får uppfinna hörselkåpor"

Målaren och egenföretagaren Therese Marteleur är årets Isabellestipendiat. Varje år delas stipendiet ut till någon kvinna som är aktiv som hantverkare i byggsektorn.

Hur känns det?
– Jättebra, det är ju stort för mig. Det är fantastiskt kul för jag har sett upp så mycket till de som har fått det tidigare år också.
Varför?
– Det är viktigt att liksom bara fortsätta, fast det är en bransch som det är ganska komplicerat att jobba i som tjej. Det är en bekräftelse på att man är på rätt väg yrkesmässigt.
Vad betyder det att kvinnor i branschen synliggörs på det här sättet?
– Alla behöver ju ha förebilder. Jag själv använder mig mycket av det. Om de ser att jag kan så hoppas jag att de känner att de också kan hitta sin väg och göra det på sitt sätt. Det är så man måste göra. Man måste anpassa branschen efter sig själv och inte tvärtom, för att det ska funka.
Vad har du gjort för att anpassa branschen efter dig?
– Jag har nog på något sätt hittat ett personligt varumärke och försökt att leva yrket mer än att bara jobba, verkligen försöka förmedla att det är viktigt att alla olika människor får plats i branschen. Man måste inte vara hårdhudad och ha skinn på näsan. Det finns verkligen plats för alla, om man bara litar på det man tror på.
Hur länge har du jobbat i branschen?
– Fem år.
Vad har varit svårast med att vara tjej i branschen?
– Man får uppfinna hörselkåpor på något sätt, det är många som vill berätta att ”så här är det” och ” så här gör man”. Det har nog varit det svåraste; att verkligen bibehålla sin idé, att behålla sig själv i den här kulturen.
Vad gillar du med att vara i branschen?
– Jag gillar arbetet, jag gillar verkligen hantverket. Jag gillar att måla och göra fint, hjälpa till med färgsättning.
Ska du göra något särskilt för stipendiepengarna?
– Just nu letar jag lokal och jag behöver investera i ny dator.


– Isabellestipendiet delas ut för sjätte året.
– Initiativtagare är inredaren och programledaren Isabelle McAllister, som vill ändra på att 99 procent av hantverkarna i byggbranschen är män. Stipendiet delas ut i samarbete med Rättviseförmedlingen.
– Stipendiaten får 20 000 kronor.
– Ur årets motivering: ”Med stor kunskap, enträgen beslutsamhet och öppet sinne har hon skapat sig en unik och betydelsefull plats inom målarsektorn.”

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Får uppfinna hörselkåpor"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig