info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fängelsedom i bygghärva

En byggföretagare i Östergötland dömdes i dag till villkorlig dom och 180 dagsböter, för sin inblandning i en uppmärksammad muthärva. En före detta kommunal tjänsteman får fängelsestraff.

Enligt tingsrättsdomen har tjänstemannen instruerat byggföretagaren att stå för kostnader som gällt tjänstemannens privata bygge av sommarhus. Kommunen har också lurats att stå för en del av kostnaderna som egentligen gällt det privata bygget. De fakturorna har skickats till Norrköpings kommun inom ramen för andra bygguppdrag som företagaren samtidigt haft för kommunen.
Sammanlagt har tjänstemannen, enligt ett pressmeddelande från tingsrätten, sluppit att betala närmare 700 000 kronor för sitt bygge. Kommunen ska ha lurats att betala nästan 300 000 kronor.
Den före detta tjänstemannen har också fått en företrädare för ett stort byggföretag att ge honom isolering till ett värde av drygt 50 000 kronor. Sammantaget döms han därför för grovt mutbrott, mutbrott, grov trolöshet mot huvudman samt anstiftan till trolöshet mot huvudman. Straffet landar på ett år och tre månaders fängelse. Byggföretagaren döms för grov bestickning och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman till villkorlig dom och 180 dagsböter.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fängelsedom i bygghärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig