info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fanerdun stoppar byggjobb

Byggandet av mässlokaler i Kalmar har stoppats igen. Denna gång av beställaren Fanerdun själv. Det hände efter att SVT vid ett besök filmat en arbetare på hög höjd som inte säkrat sig.

Efter att ha sett bilderna fattade Peter Fust, vd för svenska Fanerdun, beslutet att avbryta allt arbete på stålkonstruktionen på över två meter. Idag hålls ett möte på företaget där man ska diskutera det uppkomna läget.
‑ Jag känner både besvikelse och ilska över att killarna som håller på med stomarbeten inte följer våra instruktioner, säger Per-Olof Nilsson. Han är arbetsmiljösamordnare på Fanerdun och har under lång tid försökt få de anställda att följa säkerhetsreglerna.
Arbetarna har fått nya, godkända selar, men under onsdagen filmades en av dem av SVTs Aktuellt, utan att han kopplat fast sig.
‑ Vi ska idag sätta oss ner och diskutera olika åtgärder hur vi ska gå vidare, säger Per-Olof Nilsson.
Han säger att han inte har någon bra förklaring till varför vissa av de kinesiska arbetarna inte säkrar sig, trots ständiga uppmaningar om detta. De har själva sagt till honom att de är vana att arbeta på ett annat sätt.

Den här gången är det beställaren själv, Fanerdun, som avbryter arbetet. Vid tidigare tillfällen har Arbetsmiljöverket lagt förbud på arbeten vid arbetsplatsen, på grund av brister i säkerheten. Vid det senaste tillfället gällde förbuden bristfälliga ställningar och brister i säkerheten vid arbete på hög höjd, just med stomarbeten. På helgen efter förbuden bröt ändå arbetare mot dem och arbetade med stålkonstruktion och murning. Det gör att bygget hotas av böter på
100 000 kronor. 
Efter att arbetarna jobbat i strid med förbuden klargjorde Fanerdun  att man inte tolererar att byggföretaget bryter mot det svenska regelverket igen. En yttersta konsekvens skulle vara att stoppa jobbet och överväga att avbryta samarbetet, med Fanerduns dotterbolag Xinxing som utför byggjobben.
Arbetsmiljöverkets Håkan Lindström fick under onsdagen se den filmade sekvensen och åkte till arbetsplatsen och fick veta att arbetet avbrutits på en del av jobbet.
‑ Nu måste Fanerdun sätta stopp för det här. Vi vill inte ha några olyckor, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fanerdun stoppar byggjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig