info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fanerdun kräver bättre säkerhet av byggbolag

Fanerdun kräver att det kinesiska byggbolaget följer de svenska säkerhetsreglerna på byggarbetsplatsen i Kalmar. – Vi är ytterst beredda att stoppa bygget om inte reglerna följs, säger Peter Fust, vd i Fanerduns svenska bolag.

I förra veckan la Arbetsmiljöverket två omedelbara förbud mot två delar av byggarbetsplatsen. Den ena gällde arbeten på 10-12 meters höjd i samband med stomresning. Där saknades bland annat godkända fallskydd. Det andra gällde en ställning som inte var tillåten och som användes vid murning. De anställda och deras chefer informerades om förbuden och vad som gällde.
Men i helgen bröt arbetare mot båda förbuden och arbetade vidare. Arbetsmiljöverket har därefter begärt att länsrätten ska utdöma vite på sammanlagt 100 000 kronor. Man har också begärt ett möte med beställaren, Fanerduns ledning.

Byggnadsarbetena utförs av ett kinesiskt dotterbolag, Xingxing, i Fanerdunkoncernen.
– Det är stora kulturella skillnader mellan byggandet i Sverige och Kina. Men vi har sedan tidigare gjort fullständigt klart att i Sverige gäller svenska regler säger Fanerduns vd Peter Fust.
Han berättar att företaget, är mån om att bygget ska följa regelverket och att man ställer krav på byggbolaget. Under tisdagen hölls möten med berörda.
– De måste följa reglerna och fungerar inte det är jag beredd att stoppa byggnadsarbetet och överväga om vi ska fortsätta samarbeta med dem, säger Peter Fust.

På arbetsplatsen pågår nu arbetet för att rätta till bristerna som Arbetsmiljöverket anmärkte på. Också före stoppen har arbetsmiljösamordnaren Per-Olof Nilsson haft informationsmöten med personal och chefer om säkerheten. Han har nu gjort utkast till monteringsinstruktioner som Arbetsmiljöverket ska godkänna. När de är godkända och arbetarna informerats får jobbet återupptas. Godkända säkerhetsselar och linor har köpts in. Man har också tagit in ett svenskt företag som ska bygga ställningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fanerdun kräver bättre säkerhet av byggbolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig