info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fallolycka på fackets bygge: ”Någon har tagit bort skyddet”

Byggnads har just nu rollen som byggherre för en stor garagerenovering på Östermalm i Stockholm. Vid en olycka på bygget har en arbetare fallit genom ett hål. Orsaken var bristande fallskydd.

Det var på inne gården där ett garage renoveras som olyckan inträffade. Byggnads äger fastigheten tillsammans med Kommunal. Foto: Cenneth Niklasson

Det var i slutet av oktober som det inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka vid en ombyggnad på en fastighet på Rehnsgatan i Stockholm. En person föll 3,5 meter genom ett hål i ett bjälklag.

– Det är vår fastighet. Det är Polstjärnan som äger fastigheten, säger Michael Skogqvist som är fastighetschef på Polstjärnan.

Polstjärnan är ett fastighetsbolag som ägs gemensamt av Byggnads och fackförbundet Kommunal.

– Vi håller på med ett gårdsbjälklag som ska renoveras. Sedan hade man ett hål inne på gården genom bjälklaget med ett skyddsräcke runt. Av någon anledning har någon tagit bort delar av skyddet, vi vet inte vem. Och sedan har en person trillat ner genom hålet. Hon skadade svanskotan och går nu på kryckor, säger Michael Skogqvist.

Enligt uppgifter till tidningen är det en ung kvinna som arbetade som trädgårdsarbetare som fallit genom hålet. När hon dammsög bjälklaget gjorde hon det knästående och rörde sig baklänges. Det finns inga vittnen till själva fallet.

Riksbyggen är projektledare åt Polstjärnan för ombyggnaden. FMS Bygg är huvudentreprenör och har arbetsmiljöansvaret, samt BAS P och BAS U under produktionen. Personen som skadades var anställd hos underentreprenören GW Asfalt & Trädgårdsanläggningar.

Upphandlingen av entreprenörerna på plats har gjorts av Riksbyggen i samråd med beställaren.

GW Asfalt & Trädgårdsanläggningar fick i början av året en sanktionsavgift på 94 000 kronor av Arbetsmiljöverket för slarv med fallskyddet på en arbetsplats i Solna. Vid en inspektion upptäcktes en person på hög höjd utan fallskydd. Inspektören skriver i rapporten ”Han erkänner alltså plats att han inte haft fallskydd på sig. De försöker då få mig att inte skriva underlag för sanktionsavgift men jag förklarar att de måste jag alltid göra vid en sådan här förseelse”.

Entreprenören är godkänd av oss på Riksbyggen med de processer vi normalt använder

Kristoffer Mobäck, Riksbyggens projektansvarige på bygget, vill inte svara på några frågor om olyckan utan hänvisar till Riksbyggens pressavdelning. Samma sak gör Samar Abu-Zauru projektledare på FMS Bygg. Håkan Andersson som är presschef på Riksbyggen vill ha frågor via mejl. Frågor som han i sin tur skickar vidare till Alexander Eklöw, ansvarig för Riksbyggens ombyggnadsverksamhet.

– Entreprenören är godkänd av oss på Riksbyggen med de processer vi normalt använder och upphandlad i samråd med beställaren. I upphandlingen har vi ställt krav gällande arbetsmiljö precis som i alla projekt vi driver. Vi har en dialog med entreprenören för att säkerställa att det inte sker igen och att rätt förebyggande åtgärder vidtas. Vi kommer också se över de rutiner vi själva har framöver för att se om det finns något vi kunnat göra annorlunda. I detta fall är det enormt olyckligt att det ändå skett en olycka, skriver Alexander Eklöw i ett mejl.

Enligt Alexander Eklöw gör Riksbyggen en granskning av entreprenörerna på Arbetsmiljöverket beroende på ”i vilken utsträckning som entreprenören anlitas”.  Michael Skogqvist på Polstjärnan vet inte om facket gör den kollen.

– Jag vet inte om Riksbyggen gör det. Jag har aldrig gjort det. Jag pratar alltid med en ombudsman på Byggnads för att få lite historik. Och jag vet inte om de gör den typen av kontroll.

Byggnadsarbetaren har även uppgifter om att det på arbetsplatsen varit en dålig arbetsmiljö. Bland annat damm då byggnadsarbetare stått och bilat.

– Angående uppgifterna om damm är det inget vi har uppgifter om sedan tidigare men kommer att undersöka närmare tillsammans med entreprenören FMS för att få klarhet i det. Vad vi vet har entreprenören vidtagit åtgärder för att minska riskerna vid arbetsmomentet där GW asfalt bland annat har vattnat betongen för att minimera dammspridning samt att personalen på arbetsplatsen har haft ansiktsmask med filter, skriver Alexander Eklöf.

Enligt Riksbyggen kommer den skadade arbetaren att bli fullt fysiskt återställd.

Olyckan utreds av Arbetsmiljöverket.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fallolycka på fackets bygge: ”Någon har tagit bort skyddet”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig