info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facktopp upprörd efter Skanskas storvarsel: ”Bedrövligt agerande"

Skanska har varslat i omgångar och många har fått lämna på kort tid. Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland, menar att storbolaget nu bytt strategi och tänker sälja ut ännu fler jobb. Skanskas svar: "Det stämmer inte"

Tomas Kullberg är kritisk mot Skanskas varsel i Stockholm. Foto: Byggnads/Skanska

För drygt ett år sedan hade Skanska Hus i Stockholm kring 400 byggnadsarbetare anställda. Sedan dess har det varslats i omgångar. Två varsel har varit mer omfattande. Ett i somras och ett som kom i slutet av förra året. Enligt Skanska kommer det finnas cirka 190 yrkesarbetare kvar när förhandlingarna om det senaste varslet genomförts.

– Jag tycker det är ett bedrövligt agerande från Skanska. Företaget konkurrerar genom att lägga ut jobben på andra bolag med sämre arbetsmiljö, sämre arbetsförhållanden och jobbet utförs av personer med lägre kunskap. De är i princip bara händer och fötter, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland.

Många som drabbas nu har jobbat i företaget i över 20 år.

– Nu är de inte ens vatten värda.

Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland.

Men är det inte rimligt med uppsägningar om det inte finns jobb till alla?

– Antalet projekt har inte minskat i en omfattning som motsvarar storleken på varslen. Det här handlar om att Skanska ändrat strategi. Istället för att behålla personal säljer de bort jobben. Det verkar som att bolaget tycker att den egna personalen är för dyr. Min känsla är att företaget vill göra byggbranschen till en lågstatusbransch.

Enligt Tomas Kullberg finns det idag, förutom den pågående uppsägningsförhandlingen, ingen egentlig långsiktig kommunikation mellan Skanska och Byggnads Region Stockholm-Gotland.

– Vi får inga signaler alls om hur de tänker. De verkar inte vara intresserade av att prata om situationen. Vi vill ju diskutera saker. Som till exempel vad som ska räknas som bemanning, vad som är inhyrd personal och vad som är en entreprenad.

Varför är det viktigt?

– Vi kan ta Slussen som ett exempel. Där har Skanska anlitat ICDS som rent krasst är ett bemanningsföretag, men som fått ett entreprenadavtal.

Hur tror du det utvecklar sig framöver, kommer Skanska Hus i Stockholm plocka tillbaka uppsagda om de får in nya projekt?

– Jag tror inte att de kommer återanställa folk, utan min tro är att de kommer vänta i nio månader så att återanställningsskyddet försvinner och sedan kommer de att plocka tillbaka en del. Det här är ett sätt att rensa upp i leden för att bli av med de som de tycker inte är tillräckligt snabba och de som är lite aggressiva och har åsikter.

Vad kan ni göra åt det?

– Vi får se var förhandlingen tar vägen och titta på om det verkligen finns skäl för uppsägning på grund av arbetsbrist.

Hur skulle du vilja att Skanska agerar nu?

– De borde ta mer ansvar och satsa mer på egen personal. Går det här varslet också igenom kommer de tappa tre generationer välutbildade byggnadsarbetare.

Ser du någon risk för att Skanska helt kommer sluta med yrkesarbetare framöver?

– Det tror jag inte att de har råd med. De vill säkert behålla ett litet antal som agerar som lagbasar och skyddsombud som tillsammans kan driva projektet och se till att det fungerar.

Bengt Staaff är regionchef på Skanska Sverige för kommersiellt- och bostadsbyggande. Han beskriver en helt annan bild än facktoppen och säger att varslen beror på att marknaden försämrats för kontors- och bostadsbyggandet i Stockholm. Han berättar vidare att Skanska Hus i Stockholm under lång tid anställt fler yrkesarbetare.

– Under de senaste sju, åtta åren har vi ökat på ganska rejält och nu går vi ner till en nivå som motsvarar den volym som vi räknar med framöver, säger Bengt Staaff.

Hur ser Skanska Hus långsiktiga strategi ut när det gäller antalet tillsvidareanställda byggnadsarbetare?

– Vi har inte en strategi utefter hur många anställda vi har, utan vi anpassar oss alltid efter marknaden och orderläget för att hålla en långsiktig basnivå av medarbetare. Vi kommer alltid vara ett byggbolag med egna anställda byggnadsarbetare.

Har ni funderingar på att bara behålla ett fåtal egna anställda som agerar som lagbasar och skyddsombud för att sedan fylla på med yrkesarbetare via bemanning och inhyrning?

– Nej det har vi inte. Vi kommer fortsätta att ha både lagbasar, skyddsombud och yrkesarbetare i produktion. Vi har under lång tid köpt in tjänster av specialistföretag för vissa arbeten och det kommer vi fortsätta att göra. Vi har ingen ny inriktning.

Ni säljer ju ändå ut jobb. Varför då?

– Det är så den svenska byggmarknaden ser ut och ibland tar vi in specialistföretag.

Så era tillsvidareanställda byggnadsarbetare klarar inte av det jobbet?

– Jo, i mångt och mycket klarar de av den typen av jobb. Men vi lever i en marknad som är konkurrensutsatt så vi måste även se vad som är bäst i varje givet läge.

Tomas Kullberg menar att ni konkurrerar genom sämre arbetsmiljö och villkor. Hur tänker du kring det?

– Det där stämmer inte. Vi tullar aldrig på säkerheten. För oss är det väldigt viktigt att vi har egen arbetsmiljöpersonal som kan driva de frågorna tillsammans med våra partners.

Kommer de som varslats hittills att återanställas om det kommer in nya jobb?

– Jag kan inte se i någon kristallkrona om hur det ser ut i framtiden. Det här är vår bästa bedömning nu, men vi har ändå en förhoppning om att ett antal ska kunna återanställs när marknaden blir bättre.

Tomas Kullberg misstänker att ni kommer att återanställda när återanställningsskyddet gått ut. Att ni gör detta för att ”rensa upp i leden”. Vad har du för kommentar till det?

– Det stämmer inte alls. Vi sköter den här förhandlingen med Byggnads representanter och vi utgår från allas lika värde.

Kan ni tänka er någon form av pensionslösning för de över 62 år?

– Det blir helt fel om jag säger vad jag tänker om det nu, utan de funderingarna vill jag dela med de andra i förhandlingsrummet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facktopp upprörd efter Skanskas storvarsel: ”Bedrövligt agerande"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig