info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Fackligt-politiskt handslag i Dalarna: ”Vi kräver kollektivavtal vid upphandlingar”

Byggnads Gävledala och Socialdemokraterna Dalarna är överens – kollektivavtal ska krävas vid offentliga upphandlingar. "Vi tog ett handslag på de här bitarna", säger regionens ordförande Kim Söderström.
Kim Söderström och Peter Hultqvist tar i hand för schyssta villkor.

I Landstinget Dalarna, liksom i de kommuner som Socialdemokraterna styr i länet, ska det framöver ställas krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Dessutom ska leverantörer med egen arbetskraft prioriteras.
Det är resultatet av en överenskommelse mellan Byggnads Gävledala och Socialdemokraterna Dalarna.
– Det här är resultatet av ett långsiktigt fackligt-politiskt arbete. Jag och vår avtalssansvarige har rest runt i Dalarna och träffat ledande socialdemokratiska företrädare och förklarat hur illa det ser ut på arbetsplatserna, säger regionens ordförande Kim Söderström.

LÄS MER: Dags att rösta om upphandlingslag

Arbetet gav resultat. Peter Hultqvist, ordföranden för Socialdemokraterna Dalarna försvarsminister, delade fackets syn på problemen.
– Jag och Hultqvist sa att det var dags att göra något åt saken och tog ett handslag på de här bitarna, säger Kim Söderström.
– Sedan sticker vi ut hakan lite grann. Vi vet att diverse upphandlare och högerjurister kommer att hävda att det här går stick i stäv med EU-lagstiftningen, men hade vi lyssnat på dem för 100 år sen hade vi inte haft allmän rösträtt i dag heller. Nu är det dags att testa systemet.

LÄS MER: SD sänkte regeringens krav på kollektivavtal

I fjol försökte regeringen lagstifta om att kollektivavtalsliknande villkor skulle krävas vid offentliga upphandlingar. Näringslivet mobiliserade mot propositionen och efter att Sverigedemokraterna bytt fot röstades förslaget ned i riksdagen.
– SD är ju ett rasistiskt högerparti, det är moderaterna med svarta stövlar. De är inte arbetarvänliga, fnyser Kim Söderström.

Är det här framtiden, regionala överenskommelser?
– Jag tror att vi inom arbetarrörelsen, eller i alla fall inom Byggnads, har en förmåga att tänka så grandiost och stort. Det kanske är det vi backar på nu. Vi tar ned bollen på hemmaplan och blir det ett gott resultat kan vi sprida det här.

Annons
Instruktörerna 640×240 V23-26
arrow_forward Senaste nytt
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer