info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facklig inspektör hotad till livet

Finska Byggnads blockerade en av Skanskas underleverantörerm, i Esbo utanför Helsingfors, onsdagen den 17 maj. Det ledde till att en av fackets inspektörer blev mordhotad.

Det finska byggfacket misstänker att Skanska medvetet anlitar skumma underleverantörer. Nu har man börjat agera och bland annat har en underleverantör vid ett daghemsbygge i Esbo utanför Helsingfors satts i blockad.
När en inspektör på finska Byggnads, i samband med blockaden, började undersöka underleverantörens inbetalningar av skatter fick han ett telefonsamtal där han och hans familj uppmanades att akta sig. Då hade redan inspektören och den facklige förtroendemannen på bygget blivit utsatta för påtryckningar.
– Vi tror att det är den som ligger steget ovanför i leveranskedjan som ligger bakom samtalet, säger Byggfackets ordförande Matti Harjuniemi till Hufvudstadsbladet.
Han konstaterar de som står bakom hoten dyker upp gång på gång och att de har försökt kringgå skatter och kollektivavtal i åratal.

Juha Hetemäki, vd på Skanskas finska bolag, avfärdar anklagelsen om systematiskt anlitande av underentreprenörer som inte följer reglerna. Han säger också att Skanska nu ska utreda det enskilda fallet och åtgärda det.
– Det är inte vårt sätt att fungera. En firma som har något oklart med facket om sina löner kan inte fortsätta jobba på vårt bygge, säger han.
Finska Byggnads har polisanmält hotet och utlyst en fyratimmars strejk på onsdag, den 31 maj, på alla Skanska Talonrakennus byggen i södra Finland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facklig inspektör hotad till livet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig