info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackklubbar vill ha politisk strejk

Flera fackklubbar i olika LO-fackförbund vill ha en politisk strejk mot de sämre villkoren i a-kassan. Men LO-ledningen varnar för en politisk strejk. Sedan tidigare planeras en manifestation över hela landet mot regeringens förslag om ny a-kassa.

Det är fackklubbar inom Seko och IF-Metall som vill ha en politisk strejk. Harry Rantakyrö, facklig förtroendeman för gruvarbetarna, säger till Ekot att: ”Nu är det dags att alla löntagare och fackföreningar knyter sig samman och går gemensamt ut i en aktion mot de här försämringarna man håller på med från regeringens sida”.
LO-ledningen vill dock inte medverka till en politisk strejk.
– Främsta skälet är att så länge en regering inte bryter mot grundlagen och regeringsformen anser vi inte politisk strejk vara ett medel som vi ska tillgripa i en demokrati, säger Anders Ferbe, som sitter i förbundsstyrelsen på Metall, till Ekot.
På Byggnads avdelning i Kiruna har medlemmarna inte ställt några krav på en politisk strejk.
– Det pratas lite om manifestationen, men vi har högkonjunktur nu och medlemmarna har fullt upp med och jobba. Det som många retar sig på är att många i LO-kollektivet inte gick och röstade i valet. Men något prat om politisk strejk är det inte, men det kanske kommer nu när frågan har väckts, säger Joakim Sevä, ordförande för Byggnads i Kiruna.
Hans Tilly, ordförande i Byggnads, vill inte heller se att det blir någon politisk strejk.
– Det är lite svårt med politisk strejk, vad är det egentligen? Att väljarna gav sitt stöd för dagens regering på valdagen är något som alla måste acceptera och respektera. Däremot ska vi protestera högljutt mot det gigantiska systemskifte som regeringen nu inför på flera områden. Ett sätt är att så många som möjligt sluter upp på manifestationen den 14 december och protesterar mot försämringen i a-kassan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackklubbar vill ha politisk strejk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig