info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackets försäkring som försvann – "Fruktansvärt dåligt"

Via Folksam hade Byggnads en grupplivförsäkring som täckte begravningskostnader. Men försäkringen har tagits bort eftersom intresset var för lågt.
– Jag tycker att det är fruktansvärt dåligt. Jag vet fler som vill ha den kvar, säger rörmokaren Jan Näsberg.

Medlemmar i Byggnads kan inte längre teckna en försäkring som täcker begravningskostnader. "Jag tycker att det är fruktansvärt dåligt", säger rörmokaren Jan Näsberg. Foto: Mostphotos

Rörmokaren Jan Näsberg bor i Sundsvall och har jobbat som rörmokare i 46 år. Han gick nyligen i pension vid 64 års ålder. I samband med det ville han teckna en försäkring i Byggnads som täckte begravningskostnader som han kände till sedan tidigare. 

Men då hade den tagits bort.
– Jag tycker att det är fruktansvärt att den lilla hjälpen inte finns när man har betalt fackförsäkringsavgift i så många år, säger Jan.

Medlemmar i Byggnads och flera andra fackförbund hade tidigare möjlighet att teckna en Grupplivförsäkring via försäkringsbolaget Folksam. Grupplivförsäkringen tecknades när medlemmar gått i pension och ersättningen gick till dödsboet. Försäkringen skulle alltså täcka begravningskostnaderna, men intresset för försäkringen var lågt.

– Det var för få som tecknade den och det gick inte att få ihop ekonomin. Om det är få som vill ha försäkringen är det färre som delar på risken och då måste försäkringsbolaget ta mer i betalt och i slutändan blir det medlemmen som drabbas när premierna höjs, säger Kristian Sihlén, kundansvarig för Byggnads på Folksam.

Folksam stängde ner grupplivförsäkringen 2013 och ersatte den med en annan försäkring, Sparliv 60+, där det även ingick ett sparande. Men även nu fanns det ett lågt intresse.
– Det var för få som ville ha den också, så vi stoppade försäkringen. Förr var dessa försäkringar livsviktiga, men idag verkar behovet inte finnas längre, säger Kristian Sihlén.

Försäkringen togs bort och upphörde helt 2019. I Byggnads har det därefter inte varit möjligt att teckna någon liknande försäkring. Men i Vårdförbundet, som tidigare också hade Sparliv 60+, kan medlemmarna numera teckna en Grupplivförsäkring 60+ som kan hjälpa till att täcka begravningskostnader.

Även i andra fackförbund har man hittat lösningar. I vissa av Unionens livförsäkringar finns det begravningshjälp till dödsbo. Och i Kommunal har medlemmarna, via sitt medlemskap, en försäkring som heter Kompletterings-TGL (tjänstegrupplivförsäkring), där det finns begravningshjälp. Försäkringen träder in om en medlem som avlider inte omfattas av TGL via arbetsgivaren.

Jan Näsbergs mamma gick bort förra året. Hon hade varit med i Kommunal och hade en försäkring som var till stor hjälp för Jan när begravningskostnaderna skulle betalas.

– Det rörde sig om någonstans mellan 34 000 och 38 000 kronor, men det räckte ändå inte. I slutändan kostade begravningen ännu mer, säger han.

Han har ett hjärtfel och tvingades att gå tidigare i pension. Han tycker att försäkringen var ett stöd för de anhöriga.
– Jag ligger i riskzonen och kan dö imorgon.  Om försäkringen finns behöver anhöriga inte ta av mina besparingar. Jag är också besviken att Byggnads inte har meddelat sina medlemmar att försäkringen tagits bort.

Lars Hildingsson är andre ordförande i Byggnads och ansvarig för försäkringar i Byggnads.

En medlem är besviken att grupplivförsäkringen, som täckte begravningskostnader, tagits bort. Kommentar?
– Det är jättebeklagligt för den enskilde medlemmen. Men Folksam gör ibland bedömningar att det är för få försäkrade i vissa grupper och vill då stänga ner försäkringen. Ibland är det också diskussioner med andra förbund att det blir för dyrt att ha försäkringen kvar.
– Vi tittar ständigt över och försöker göra avvägningar vilka försäkringar som vi ska ha och erbjuda medlemmar. Samtidigt måste de vara prisvärda så att det verkligen är en förmån att teckna dem.

I andra fackförbund finns försäkringar som täcker begravningskostnader. Har ni funderat på att införa sådana försäkringar?
– Vi har i dagsläget inte sett att det är något tryck på den. Däremot diskuterar vi ständigt olika alternativ och försäkringar i försäkringskommittén. Men just den försäkringen har inte varit på agendan de senaste åren.

Medlemmen är också upprörd att han inte fick information om att försäkringen tagits bort. Kommentar?
– Det är olyckligt att han inte har fått den informationen. Det har varit dålig information om försäkringar i vissa fall och vi försöker hela tiden jobba med att förbättra informationen. Men han är den första som jag hör som har sagt det just om den försäkringen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackets försäkring som försvann – "Fruktansvärt dåligt"