info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket arbetar mot rasism

I valet 2010 röstade drygt tio procent av Byggnads medlemmar på Sverigedemokraterna. Nu utbildar LO 150 000 förtroendevalda för att motverka rasism på arbetsplatsen.

– Vi kan aldrig acceptera att människor spelas ut mot varandra. Varken på arbetsplatsen eller i samhället i stort, säger Gabriella Lavecchia som är projektledare för mångmiljonsatsningen ”Alla kan göra något”.
Valet 2010 var en kalldusch för flera fackförbund. Stödet för Sverigedemokraterna var större hos LO-medlemmar än befolkningen i stort. Bland Byggnads medlemmar röstade drygt tio procent på partiet. Och siffrorna för eleverna på gymnasiets yrkesprogram är ännu högre. Mellan 20-60 procent röstade på SD i senaste skolvalet.
– Vi kan se när vi är ute på gymnasieskolorna att de främlingsfientliga tendenserna är tydliga, säger Gabriella Lavecchia.

Utbildar under våren

Alla LO:s förtroendevalda kommer att erbjudas utbildning med start under våren 2012. Dessutom har organisationen redan utbildat 22 debattörer som ska besöka skolor och företag.
– Vi ska ge alla våra medlemmar mod och kunskap för att våga ta fajten med främlingsfientlighet, säger Gabriella Lavecchia.
Byggnads driver sedan tidigare satsningarna ”Stoppa rasismen i skolan” och ”Stoppa rasismen på jobbet” tillsammans med bland annat IF Metall och Transport samt den antirasistiska stiftelsen Expo.

Björn Wendelborn Barr

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket arbetar mot rasism

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig