info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Experten om husen som smulats sönder: "Lite armering"

Minst 6 000 byggnader har rasat efter jordbävningen i Turkiet. Samtidigt brukar det knappt bli några skador när det skakar till i Japan. Carl Wersäll som forskar i byggvetenskap på KTH förklarar varför.

Foto: Wikimedia commons, Privat

Förödelsen är massiv efter jordbävningen i Turkiet och Syrien tidigare i veckan. Mitt i natten när många låg och sov skakade det till. Först en jordbävning med en magnitud på 7,8. Elva minuter senare ett efterskalv med magnituden 6,7.

Dödssiffran är nu över 20 000. De flesta av dem omkom när deras bostadshus föll ihop. Totalt beräknas nu 6 000 byggnader rasat, siffror som stiger för varje dag.

Carl Wersäll, forskare på KTH.

Carl Wersäll, forskare i byggvetenskap på KTH, berättar att Turkiet har både duktiga jordbävningsingenjörer och ganska strikta byggnadsnormer för seismisk design. Trots det visar bilder från området att många byggnader smulats sönder fullständigt.

– Det finns ett antal förklaringar till det men det är svårt att peka ut en avgörande orsak, säger Carl Wersäll och fortsätter:

– För det första måste man komma ihåg att den här aktuella jordbävningen var enormt kraftig. En magnitud på 7,8 är väldigt mycket i ett bebyggt område. Samtidigt har Turkiet inte haft de här hårdare byggnadsnormerna under någon längre tid. Det innebär att det finns många äldre hus som inte är byggda enligt de normerna.

Carl Wersäll säger också att Turkiet haft och möjligen har problem med att alla som bygger nya hus inte följer de strikta kraven. Samtidigt är kontrollen för dåligt, något som visat sig efter tidigare jordskalv i landet då även nybyggda hus rasat samman.

– De har haft problem med regelefterlevnaden.

Vid jordbävningar uppstår horisontella skakningar. För att byggnader bättre ska stå emot dessa skakningar så är det bäst att bygga i ”sega material” som stål och trä. Sämst förutsättningar att klara sig har spröda material som tegel, lera och dåligt armerad betong. För att göra betongkonstruktioner mer sega behövs det betydligt mer armering.

– Bilderna från området visar att det är många betonghus. Och på de husen som rasat ser det ut att vara ganska lite armering. Det kan vara äldre hus eller nyare hus där man inte bygget enligt konstens alla regler.

Det är ganska sällsynt att moderna byggnader kollapsar i Japan

I Japan brukar de flesta byggnader klara sig bra vid jordbävningar. Där har man en lång tradition av att designa jordbävningssäkra hus.

– Det är ganska sällsynt att moderna byggnader kollapsar i Japan. Där följer man reglerna bättre och har gjort så under lång tid. Det innebär att väldigt många byggnader har den här säkrare byggtekniken. Om ett hus rasar i Japan så är det ofta de gamla traditionella trähusen, säger Carl Wersäll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Experten om husen som smulats sönder: "Lite armering"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig