info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Europeisk byggkonjunktur vänder

Den europeiska byggmarknaden har de bästa åren bakom sig. Det blir en fortsatt ökad tillväxt, men ökningen mattas bland annat av att det kommer att byggas färre nya bostäder, enligt en ny prognos.

Vid årsskiftet passerar den europeiska byggindustrin 14 år av oavbruten tillväxt, enligt Euroconstruct, ett nätverk där 19 institut och företag ingår. Dessa bedömer att det blir en fortsatt tillväxt i branschen till 2010. Men tillväxten mattas av genom att antalet nybyggda bostäder minskar, liksom av att konjunkturen avtar. Indragna subventioner, brist på byggmaterial och arbetskraft, bidrar till att höja kostnaderna. Detta sammantaget gör att bedömarna tror att de bästa åren i byggbranschen är över.
Det kommer signaler om att bostadsbubblan börja spricka i delar av Europa. I Västeuropa väntas nyproduktionen av bostäder minska med två procent i år och kommer därefter att fortsätta minska med cirka 2,5 procent per år till 2010. I Spanien, till exempel, minskar bostadsbyggandet avsevärt, liksom på Irland. Spanien har också tappat sin roll som den största byggmarknaden, tätpositionen har övertagits av Tyskland.

Däremot beräknas det bli en fortsatt bra tillväxt för anläggningsobjekt, en stark uppgång av byggandet i Östeuropa och en växande marknad på ROT-sidan.
I Sverige pågår en byggboom. Det svenska Prognoscentret, som ingår i Euroconstruct, ser en fortsatt uppgång i år med 6,5 procent i byggandet. Men ökningen förväntas mattas av till knappt två procent år 2010. Framför allt beror det på att man inte kommer att producera så många nya bostäder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Europeisk byggkonjunktur vänder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig