info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

EU ändrar sig

EU-kommisionens förslag om förändringar i strejkrätten fick tummen ner av svenska riksdagen. Nu drar kommisionen tillbaka hela förslaget.

I svallvågorna av EU-domstolens beslut i Lavalmålet jobbade EU-kommisionen i våras fram ett nytt förslag om hur strejkrätten skulle tillämpas i medlemsländerna, den så kallade Monti II-förordningen. För att slippa liknande konflikter ville EU-kommisionen att strejkrätten skulle likställas med unionens princip om ekonomisk frihet.
Både LO, TCO och Saco slog bakut och varnade för att förslaget, om det skulel godkännas, skulle göra fackliga stridsåtgärder olagliga så fort de hotade den ekonomiska rörligheten.
– Förordningen är oacceptabel så som den ser ut. Den svenska regeringen måste säga nej till den, annars tar man död på den svenska modellen, sade Byggnads chefsjurist Mattias Landgren då.

Riksdagen röstade nej

Och det var precis vad som hände. EU-kommisionens förslag röstades ner av den svenska riksdagen med följande argument: ”Den fria rörligheten över gränserna är något positivt men får inte ske till priset av social dumpning”. Flera andra medlemsstater har också varit tveksamma till innehållet i förslaget och i dag verkar kommisionen ha gett upp.
Nu dras hela förslaget tillbaka av EU-kommisionen.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: EU ändrar sig

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig