info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Ett hyggligt avtal"

– Det är i huvudsak ett hyggligt avtal, säger lagbasen Gert Berlin, på Peab. Efter fyra dagars strejk är han åter i arbete. Också Stefan Slottensjö, lagbas på Skanska ger okey till det nya avtalet.

Gert Berlin tycker att det viktigaste är att Byggnads fick igenom krav om förhandlingsrätten. Det som innebär att avdelningarna ska förhandla om lönerna också på anläggningsavtalet och hos specialföretag. Tidigare kunde byggnadsarbetarna på dessa arbetsplatser själva förhandla om lönerna. Men Gert Berlin, menar att de kunde vara svårt för många på mindre företag att förhandla upp lönerna, eftersom de arbetar så nära sin chef.
– Jag tror att detta gör att det blir en bättre löneutveckling i de mindre företagen, säger han.

Gert Berlin är lagbas för ett 70-tal arbetare på två arbetsplatser: Uppsala konserthus och resecenter. De har strejkat i fyra dagar, men återgick till arbetet på tisdagsmorgonen, efter att ett nytt avtal blivit klart strax före klockan fem.
Att det nya treårsavtalet ligger på 10,2 procent, alltså inom ramen för industriavtalet, är något han hade räknat med.

– I stort sett är avtalet bra efter vad jag sett så här långt. Men det finns naturligtvis mer saker som man velat ha med.
Gert Berlin hade velat ha en arbetstidsförkortning redan i år. Detta år blir det ingen, men det blir däremot en dags arbetstidsförkortning vardera 2008 och 2009.

Det är också avtalat att grundlönerna höjs. De ökar från den 24 april i steg under de tre åren från 112 kronor till 128 kronor per timme.
– Jag tycker att hela höjningen skulle kommit redan i år, säger Gert Berlin, som också velat ha inskrivet i avtalet att semesterersättning måste betalas ut före semestern.

Stefan Slottensjö är lagbas på Skanska i Skärholmen.
–Avtalet ser ganska bra ut. Vi har fått igenom det viktigaste, men har också fått släppa en del. Det viktigaste var att få igenom frågan om partsförhållandet. Det är viktigt för vår fortsatta lönebildning och arbetsplatsdemokrati.
Han tycker att en annan viktig fråga är att arbetsgivare också i fortsättningen ska redovisa löneunderlag för oorganiserade.

Sedan i onsdags var drygt 800 anställda på Peab uttagna i strejk. Ytterligare 1 500 personer var varslade om strejk hos Skanska, NCC och JM.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Ett hyggligt avtal"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig