info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Ersättningen är en rökridå"

Skanska och flera andra bolag ger nu en ursäkt och ska kompensera svartlistade arbetare. Men Dave Smith, talesperson i den brittiska stödgruppen för svartlistade arbetare, anser att företagen bara försöker få bra publicitet.

Skanska och sju andra byggföretag gick i dag ut med ett pressmeddelande där företagen ber om ursäkt för svartlistningen. De förklarar också att de ska upprätta ett system för att kompensera arbetare som drabbats av svartlistning i branschen.

Ser svårigheter

Dave Smith är talesperson för de svartlistade arbetarna ”The blacklist support group”. Han säger till Byggnadsarbetaren.se att han är på ett sätt är glad, eftersom han välkomnar ett ersättningssystem för dem som blivit svartlistade. Men han ser också flera svårigheter med det. I företagens pressmeddelande står det att varje arbetare måste ha ett berättigat anspråk för att kompenseras.
– Vi vill att varje registrerade arbetare som svartlistas ska kompenseras. De ska inte bara vara några som får ersättning. Vi vill också veta hur mycket pengar som de svartlistade ska få och att de som inte kan få jobb på grund av svartlistningen ska garanteras jobb, säger Dave Smith.

Medveten rökridå

Han tror inte att företagen plötsligt har ändrat uppfattning, utan att företagen är oroade över att deras rykten skadas i de domstolsförhandlingar som pågår.
– Det finns många bevis kan komma fram i domstolen och som skadar företag som Skanska. Ersättningen är en medveten rökridå. För att vara ärlig; om det inte pågick någon domstolsförhandling så skulle de inte erbjuda oss någon kompensation, säger Dave Smith.
Pressmeddelandet gick ut idag, men ingen av företagen har hittills kontaktat varken Dave Smith eller någon annan i stödgruppen för svartlistade arbetare.

Fortsätter kampen

– De har pratat med media, men inte med oss. Jag har idag suttit på domstolsförhandlingar i ett svartlistningsärende mot ett av företagen. Men ingen har bett om ursäkt till mig.
De svartlistade arbetarna tänker fortsätta kampen och fortsätta att driva ärendet i domstolen.
– Företagen försöker bara att få bra publicitet. De bryr sig inte om svartlistade arbetare. En del av dessa av människor har varit utan jobb i tio år. En liten ersättningssumma kommer inte att ändra någonting, säger Dave Smith.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Ersättningen är en rökridå"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig