info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

En av tre sökande får byggjobb

Av 31 000 som sökte byggjobb i början av året var det 10 000 till 14 000 som kunde få byggjobb. Det visar en kartläggning som arbetsmarknadsverket gjort.

Två av tre som söker byggjobb hos arbetsförmedlingen kan inte få jobb direkt i branschen. Det visar den så kallade byggkartläggningen som länsarbetsnämnderna genomförde under årets tre första månader på uppdrag av arbetsmarknadsverket.
– Jag trodde kanske inte att det var en så stor del som inte var förmedlingsbara men vi hade det på känn, säger Johnny Ahlqvist, direktör på samverkansstaben på verket.

31 000 arbetssökande hade anmält att de ville ha byggjobb. Av dem var det, enligt Johnny Ahlqvist, mellan 10 000 och 14 000 som direkt kunde ta de jobb som företagen erbjöd. Cirka 5 000 behöver rehabilitering innan de kan ta jobb, ytterligare 7 000 till 8 000 har ingen byggkompetens alls.
– De är helt enkelt felkodade, det handlar om ett rent önskesökande, säger Johnny Ahlqvist.
Av de återstående, 6 000 till 9 000 sökande, behöver de flesta någon form av kompletterande utbildning för att få jobb.

Trots att så många arbetssökande faller bort av olika skäl anser Johnny Ahlqvist inte att det behövs några särskilda utbildningssatsningar. Han säger att det trots allt finns en stor grupp som kan ta jobb direkt och att ytterligare cirka 3 000 nya byggnadsarbetare kommer ut från gymnasiet varje år.
– Vi ser ju att stora företag inte tar in några lärlingar samtidigt som de beklagar sig över att det är svårt att hitta arbetskraft, säger han.
På arbetsmarknadsverket har man, redan innan resultaten av byggkartläggningen presenterats, börjat arbeta med att underlätta rekryteringen från län med arbetslöshet till överhettade regioner. Det handlar framför allt om samarbete mellan olika län men också information till de arbetssökande om möjligheten till pendlingsstöd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: En av tre sökande får byggjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig