info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Arbesko 980×240 v28-30

Elev svimmade på försenat skolbygge

Gymnasiet skulle vara klart innan terminen drog igång. Men det har larmats om öppna eluttag, pågående byggarbete och elever som svimmat av dålig ventilation.

Kunskapshuset kritiserades för flera brister. Foto: Samhällsomvandlingen i Gällivare

Det hela handlar om Kunskapshuset i Gällivare, som invigdes till skolstarten. Gymnasieskolan skulle vara helt färdigbyggd, men skolans skyddsombud slog larm om att så inte var fallet i en begäran om föreläggande till Arbetsmiljöverket.

Där stod det bland annat:

”Det finns omfattande problem med ventilationen på Kunskapshuset, vilket drabbar personal och elever negativt ur hälsosynpunkt …. Incidenter har redan inträffat där en elev har svimmat och en annan fått uppsöka akuten efter andningsproblem.”

”Byggarbete pågår dessutom fortfarande i byggnaden. Sladdar hänger löst från taket på flera ställen.”

”Eluttag är öppna. Det finns liftar, stegar och pågående byggarbete i ytor där personal och elever rör sig dagligen, till exempel i elevfiket.”

Marianne Stöckel, gymnasiechef vid Lapplands gymnasium, berättar för Norrländska Socialdemokraten att hon fått information om att byggnaden varit redo att flytta in i.

– När vi fick indikationer på brister i arbetsmiljön har dessa följts upp med åtgärder samtidigt som det getts kontinuerlig information till skyddsombuden om vad som genomförts, säger hon till tidningen.

Enligt förvaltningschef Alexander Kult har man genomfört en del justeringar för att komma till rätta med ventilationsflödet och att förändra lufttemperaturen som blåser ut från systemet.

– Det har bland annat flyttats ett flertal givare som utjämnar flödet och man har även kunnat sänka temperaturen med två grader på tillluften in i byggnaden. Förhoppningen är att arbetsmiljön nu ska upplevas bättre, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Annons
EHRAB 250×600 v28-30a
EHRAB 250×600 v28-30c
EHRAB 250×600 v28-30b

Du läser: Elev svimmade på försenat skolbygge