info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Elektrikerna får bättre ackordslöner

Bättre lön för dem som arbetar på ackord. Det var en av de punkter som Svenska Elektrikerförbundet och EIO kom överens om, när ett nytt avtal slöts i går kväll. Därmed avblåses övertidsblockaden för samtliga medlemmar, samt strejken på LKAB.

Cirka 20 000 elektriker omfattas av det nya avtalet, som är treårigt. Det håller sig inom ramen på 10,2 procent och sista avtalsåret är uppsägningsbart.
För dem som har månadslön blir det en generell höjning med 1,5 procent varje år under avtalsperioden. I företagspotten för individuell fördelning utgår dessutom 1,5 procent det första året, 1,4 procent andra året, samt 1,4 procent det tredje året.
För dem som arbetar på ackord, kan det bli ytterligare extra slantar utöver detta i löneglidning. Brytpunktstillägget uppräknas med 3,7 procent första året, 3,6 det andra året och 3,6 det tredje året. Den så kallade penningfaktorn uppräknas med 3,7 procent första året och 3,6 procent 2008 och 2009.
– Omräkningsfaktorn är förändrad vilket troligen ger högre utdelning och löneglidning för den här gruppen. Det är svårt att säga exakt hur mycket. Cirka hälften av elektrikerna jobbar på ackord, säger Göte Grönberg, ombudsman på Elektrikerförbundet.

* Elektrikerna fick också en arbetstidsförkortning på 16 timmar per år.
* Arbetsgivarna bidrar med 0,1 procent av lönesumman i bidrag till fackligt arbete
* Hotellstandard gäller vid arbete utanför hemorten

Snittlönen för en elektriker ligger för närvarande på cirka 23 500 kronor.
Den så kallade kontrollavgiften (som motsvarar granskningsavgiften) ska inte med anledning av Europadomstolens dom om granskningsarvoden förändras.
Däremot kan avtalet som reglerar detta omförhandlas och eventuellt sägas upp, om det kommer ett nytt myndighetsbeslut eller en domstolsdom i frågan. Om parterna då inte kommer överens kan avtalet som reglerar kontrollavgiften sägas upp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Elektrikerna får bättre ackordslöner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig