info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

El-premie för maskiner får kritik – "Nästan som ett skämt"

Från början av oktober går det att handla eldrivna maskiner med rabatt. Problemet är att knappt någon maskin uppfyller kravet. "Nästan som ett skämt", säger Björn Bäckström, vd på Maskinleverantörerna.

En av de få elektrifierade maskinerna som ligger över 75kW. En truck i Bolidens gruva i Aitik. Foto: Boliden

Det är i höstbudgeten som det finns med ett förslag om en klimatpremie för inköp av eldrivna arbetsmaskiner. Premien gäller maskiner som är helt elektrifierade och som har en nettoeffekt på över 75 kW.

Premien ska betalas ut av Energimyndigheten när maskinen köps in.

– Här är det viktigt att komma ihåg att man måste söka stödet innan man beställer fordonet. Det är lätt att glömma bort det. Det går alltså inte att beställa fordonet först och sedan söka stödet. Då fungerar det inte, säger Peter Dädeby, handläggare på Energimyndigheten.

Bidraget är högst 20 procent av inköpskostnaden eller högst 40 procent på skillnaden på priset mellan en eldriven maskin och motsvarande konventionell. Totalt handlar det preliminärt om 120 miljoner årligen fram till 2023 som avsatts för att styra om maskinparken till att bli mer miljövänlig.

– Det här är ett nytt stöd som regeringen beslutat om. Vi håller just nu på och göra i ordning ett digitalt ansökningsformulär och förhoppningen är att det ska gå att söka stödet från månadsskiftet september/oktober, säger Peter Dädeby.

Stödet omfattar dels miljölastbilar som drivs av till exempel bioetanol, dels av ett stöd till arbetsmaskiner som drivs helt av el. Arbetsmaskinerna är i sin tur indelade i motorredskap och traktorer.

– Med motorredskap menas större maskiner som hjullastare, grävare och kompaktmaskiner. De kan i princip vara hur stora som helst under förutsättning att de är helt elektriska, säger Peter Dädeby.

När det gäller nivån på 75 kW har departementet fått in den del synpunkter. Kritik har riktats att nivå är för högt satt.

– Det är riktigt att de allra flesta maskinerna ligger under den nivån. Jag känner inte till bakgrunden till varför man valt just valt 75 kW men det kan vara att man är ute efter de allra största maskinerna.

Hampe Mobärg är rådgivare på Maskinentreprenörerna. Han berättar att 75 kW motsvarar ungefär en maskin på 12 ton. Det är en ganska stor typ av maskin som är vanlig ute på byggen. Problemet är att det knappt finns några eldrivna maskiner som uppfyller kravet på 75 kW.

– Vi förstår inte riktigt det här stödet, var det kommer ifrån och varför man satt en så hög kW-siffra, säger Hampe Mobärg och fortsätter:

– Det finns små minigrävare på något ton som passar till små trädgårdsarbeten men det finns inga maskiner som går att använda på anläggningsjobb. Stödet fyller ingen funktion för de entreprenörer som vill köpa en maskin, för det finns inga.

Hampe Mobärg får medhålla av Björn Bäckström, vd på Maskinleverantörerna.

– Det finns i princip inga maskiner över 75 kW. Det låter jätteunderligt det här, nästan som ett skämt. Enda undantaget är gruvindustrin uppe i Norrland. Där finns det nog ett tiotal maskiner som ligger över den nivå.

– Ingen har varit i kontakt med oss och det verkar som om de hittat på den här nivån helt själva. Jag kände inte ens till att man sponsrar elektriska maskiner.

Björn Bäckström berättar att det ända sedan 1960-talet funnit eldrivna jättetruckar som ligger över 75 kW. De skulle man kunna söka stöd för med den nya premien.

– Men jag tror inte att de vill komma åt dem, de är ju redan elektriska

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: El-premie för maskiner får kritik – "Nästan som ett skämt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig