info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Byggdjuret

Ekorren håller sig varm med uråldrig byggteknik

Det kan bli många bon under ett ekorrliv. Välisolerat och snabbt är ledorden när gnagaren drar i gång sina byggprojekt.

Mästare på isolering. Foto: Mostphotos (montage)

Latar sig inte

Ekorren tar inga onödiga fikapauser på bygget. Likt en ackordsarbetare smäller den snabbt och intensivt upp sitt bo på några dagar. Gärna på 4–6 meters höjd intill stammen på en gran. Först reglas ett skal upp med torra grenar, ungefär lika stort som en fotboll, sedan isoleras det med torra växtdelar som löv, gräs, lav och mossa. Byggtekniken är välbeprövad – den har använts och säkrat ekorrens överlevnad i många miljoner år enligt biologen Olavi Grönwall.

Ekorrars sätt att bygga bo på varierar. Vissa individer är bättre, vissa är sämre. Första boet kanske blir dåligt. De måste öva, precis som vi människor.

– Olavi Grönwall, biolog.

Så här kan ett ekorrbo se ur. Foto: Mostphotos

Varmt och gosigt

Ryska forskare som har placerat termometrar i ekorrbon har kunnat konstatera att de små gnagarna är mästare på isolering. Vid 20 minusgrader utomhus kan ekorren ha 20 plus i sitt hem i trädtopparna. Om det mot förmodan skulle bli alltför kyligt kan ekorren bjuda in några tillfälliga sambor för att hålla värmen.

Annars bor ekorren helst i singelhushåll, honorna föder upp ungarna själva – hanen är inte välkommen in i värmen. Honan parar sig ofta med flera hanar, så vem som är pappan är det ändå ingen som bryr sig om att hålla koll på.

Ekorrar som bär ­stora bollar i munnen är en ganska vanlig syn. Det är isoleringsmaterial som fraktas till boet. Foto: Olavi Grönwall

Bygger nödutgång

Ekorren har en osentimental inställning till hemmet. Ibland måste det överges snabbt om till exempel en mård hittar dit – och för sådana tillfällen är det inte ovanligt att ekorren varit förutseende nog att bygga en nödutgång.

Eftersom det är sådan ruljangs på hemmen händer det ofta att en bostadslös ekorre flyttar in i ett övergivet bo. Ekorren har inget emot lite renovering – även ett gammalt kråkbo, en hålighet i ett träd eller en fågelholk kan rustas upp till ekorrbo. På sommaren nöjer de sig ofta med att sno ihop en enkel plattform att ligga på.

Ekorren / Sciurus vulgaris

✔ Isolerare

✔ Armerare

✔ Snickare

Verktyg: Fyra vassa framtänder som fungerar som såväl najtång som såg.

Spetskompetens: Snabb, skulle fungera bra på ackord.


Katarina Sjöstedt
ks@byggnadsarbetaren.se


Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ekorren håller sig varm med uråldrig byggteknik

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig