info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter uppgifter om svartbygge hos SD-topp – så svarar partiet

Stora summor ska ha betalats svart i samband med renoveringen av en SD-topps hem. Avslöjandet kommer i Aftonbladets ”200 sekunder.” Nu svarar SD via sin partisekreterare.

Flera källor uppger att renoveringen hos SD-toppen Cecilia Bladh in Zito betalades med svarta pengar. Foto: Mostphotos/Hörby kommun

Sverigedemokraterna vill de att utstationerade i Sverige ska arbeta under samma villkor som inhemska arbetare.

Men nu vittnar flera personer om att stora summor betalats ut svart i samband med renoveringen av Sverigedemokraten Cecilia Bladh in Zito husrenovering. Bladh in Zito är kommunstyrelsens ordförande i Hörby.

”Rörde sig om miljonbelopp”

Avslöjandet kommer i Aftonbladets granskande program ”200 sekunder”. Programmet har talat med fyra personer som alla bekräftar svarta utbetalningar. Utbetalningen ska ha gått till både svenska och utländska arbetare.

”Det rörde sig om miljonbelopp i svarta ersättningar”, säger en källa. ”När vi började var svarta pengar det första hon frågade om. Hela projektet kan jag säga gick ut på svarta pengar överallt.”

Cecilia Bladh in Zito var byggherre och ansvarig för att bygget följde lagen. Hon vill inte kommentera anklagelserna muntligt men uppger skriftligt till programmet att hennes före detta man höll i byggprojektet. Hon skriver: ”Jag har ingen som helst kännedom om några oegentligheter och skulle aldrig godkänt något sådant.”

När ”200 sekunder” kontaktar hennes före detta man bekräftar han svarta utbetalningar på över 2,5 miljoner kronor, som gått till ”polska killar och olika svenska firmor”. Men han hävdar tvärtom att det är hans före detta fru som höll kontakt med firmorna och godkände vad som skulle göras. Ex-maken har också gett 200 sekunder tillgång till bland annat tidsredovisningar från arbetare som fått svarta pengar.

Inslaget har väckt stark kritik mot SD-politikern både från andra politiker men också från fackligt håll.

– Jag kan ju inte se hur man ska kunna ha förtroende för en politiker som medvetet lurar samhället på skattepengar, säger Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads.

I samråd med sin advokat överväger hon att vidta rättsliga åtgärder

Byggnadsarbetaren har sökt Cecilia Bladh in Zito via SD:s pressavdelning. Där hänvisar man till ett mejlsvar som Aftonbladet mottagit från SD:s partisekreterare Richard Jomshof:

”Jag har pratat med Cecilia och hon nekar till anklagelserna. Hon menar att det är hennes ex-man som ansvarat för projektet och har för mig redovisat uppgifter som styrker detta. I samråd med sin advokat överväger hon att vidta rättsliga åtgärder”, skriver han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter uppgifter om svartbygge hos SD-topp – så svarar partiet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig