info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter snickarens jobb – fönstret föll i huvudet på kafégäst

Snickaren jobbade med ett fönster och skulle bara byta lister. Men fönstret föll ner – rakt i huvudet på en kafégäst på gatan under. Det hela ledde till svåra skador och en rättsprocess, där domen nu har kommit.

Folk samlades runt den skadade mannen för att hjälpa honom. Foto: Polisen

Händelsen inträffade en solig sensommardag i Göteborg 2019. En kvinna som satt på en uteservering och fikade med sin sambo berättar i förhör om fönsterjobbet ovanför dem:

”Vid något tillfälle trillade det ner puts. Vi hojtade till lite till byggkillarna ovan men det var inte mer med det. Men när vi reste oss och skulle gå föll en ruta ner i huvudet på min sambo. Han föll ihop.”

Mannen fick svåra skador av den fallande rutan. Han drabbades av hjärnskakning vid tillfället och har sedan haft problem med yrsel, dålig motorik, nedsatt hörsel och smärtor.

Det som hände i huset på andra våningen var att en snickare i 50-årsåldern skulle byta damm- och tätningslister på fönstret. I förhör berättar han själv om att det rörde sig om ett servicejobb som han har gjort många gånger tidigare. Han öppnade fönstret, satte fast det med fönsterhaken, plockade bort de gamla tätningslisterna och satte dit nya.

Sedan delade han på fönstret och öppnade det inåt, satte fast det igen med fönsterhaken, tog bort dammlisterna och satte dit nya.

När han senare skulle stänga fönstret lossade han det från fönsterhaken. Han säger att han inte rörde fönstret mer, men att det försvann ner. Han beskriver att han försökte få tag på det men att han inte hann. Fönstret ska ha hoppat av gångjärnen.

Åklagaren anser att snickaren tappade fönstret men rätten anser att det inte är ”ställt utom rimligt tvivel att XX genom ett otillåtet risktagande har tappat kontrollen över fönstret.”

Snickaren döms därför inte.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter snickarens jobb – fönstret föll i huvudet på kafégäst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig