info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Efter murarens hyllning: ”Bara att riva huset”

Vandalisering – eller skön konst? Hur uppskattat favoritlagets namn är på nybygget beror förstås på vem man frågar.

Plåtslagaren Stefan Johansson visar hyllningen till AIK som ska bort. Foto: Privat

30 meter upp på ett bostadsbygge i Norrköping har en murare lämnat en liten hälsning för framtiden. Plåtslagaren Stefan Johansson upptäckte det i onsdags.

– Visst är det förjävligt? Nej, jag skrattade faktiskt bara när jag såg det, säger han.

I sluttampen av jobbet, på en av de sista stenarna av 265 000 stycken, har en murare valt att rista in favoritlagets namn: AIK. Stefan la upp en bild på buset i en plåtslagargrupp på Facebook och meningarna är lika delade som synen på Gnaget. ”Bara att riva huset”, skriver en. Några tycker att det är vandalisering, en annan skriver ”gud så vackert”.

Blev du irriterad över budskapet?

– Jag ska inte döma nån för ett sportintresse, säger Stefan Johansson. Alla har sin kärlek. Jag tävlar i enduro, fotboll är inget för mig.

Hur är det gjort?

– Stenen är ganska mörk, så han har putsat upp den jämfört med de andra, som man ser på bilden. Sedan har han använt vinkelslip och ristat ut bokstäverna. Han har gjort det här förut ser man. Det visar på mycket kärlek till sporten, antar jag, och till arbetet.

Buset blev – inte oväntat – stoppat i besiktningen.

– Han ska ta dän den, för den vart inte godkänd, berättar Stefan Johansson. Men han får flytta upp stenen under krönplåten som jag ska sätta nästa vecka. Så den får ändå vara kvar, men dold under min plåt. Då vart han glad.

Stefan Johansson har inte sett någon liknande dedikation tidigare. Däremot är det vanligt med olika typer av inristningar.

– Vi plåtslagare gör det också, på undersidan av plåten skriver vi ibland namn, datum och företag. Men det kanske syns först om femtio år. På rådhuset har jag sett inristningar av plåtslagare från 1800-talet.


Du läser: Efter murarens hyllning: ”Bara att riva huset”