info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Softtouch 940×240 v4

Efter knöllarmet – här är lösningen för plattsättarna

Plattsättarjobbet ger Jan Kraft knölar på fingrarna. När Jan Kraft berättade om problemet i Byggnadsarbetaren blev det en lösning. Handsktillverkaren Soft Touch har nu tillsammans med Jan Kraft utvecklat en helt ny handske för plattsättare.

Jan Kraft gillar den nya specialtillverkade plattsättarhandsken som han själv varit med och utvecklat. Foto: Soft Touch

Jan Kraft har jobbat som plattsättare i 30 år och knölarna på knogarna
har funnits med lika länge. Knölarna uppstår när Jan Kraft och många andra plattsättare lägger klinkerplattor. De bildas när plattsättarna tar stöd med knytnäven mot golvet. Även andra yrkesgrupper som golvläggare har problem med knölarna.

– De försvinner aldrig. De går inte ens bort under semestern, förklarade Jan Kraft i ett reportage om knölarna i Byggnadsarbetaren  nr 14 2017.
Andreas Linder är it och marknadsansvarig på handskspecialisten Soft Touch. Han läste artikeln i Byggnadsarbetaren och tyckte att det borde finnas handskar för plattsättare.
– Vi tittade överallt, men hittade ingenting, förklarar han.

Läs också Full fart på blandare och visp – ackordet lyfter

Andreas Linder och hans kollegor diskuterade då hur man skulle kunna designa ett par handskar som passar plattsättare. De valde ut ett par gymhandskar, fäste skumgummi på handskarna och skickade bilder till en av sina leverantörer. Uppdraget var att det skulle vara en arbetshandske med riktigt stöd för knogarna. Gymhandsken var kraftig i handleden och utan fingrar.
– Plattsättarna vill ju känna med fingrarna om kakelplattorna är i våg med varandra, säger Andreas Linder.

Här är de nya specialtillverkade handskarna för plattsättare med bland annat extra stöd för knogarna. Fotograf: Soft Touch

Leverantören skickade tillbaks en prototyp som företaget var nöjd med. Under tiden hade Soft Touch kontakt med Jan Kraft som var med och utvecklade handsken. Plattsättarhandsken fick också extra tjockt stöd, EVA-gel, för knogarna. Handsken skickades till plattsättaren Jan Kraft i våras som fick agera försöksperson. Han använder handskarna ofta och tycker att de är bra.

De är jättebra när man lägger klinkers på stora golv i affärslokaler, men lite knöligt när man lägger plattor i badrum, eftersom det är mindre ytor, förklarar Jan Kraft.

Har du fått mindre knölar?
–  Knölarna har minskat ner lite. Jag har fortfarande knölar, men de är väl brosk och det går inte bort på en gång. Det tar ett tag innan de går bort helt, förklarar Jan Kraft.

Enligt grossisten Soft Touch, som är inriktad mot bygg- och verkstadsindustrin, har intresset varit stort för plattsättarhandsken. Flera återförsäljare är intresserade att köpa de nya handskarna och produktionen sker nu löpande. De första handskarna kommer att finnas i butik före årsskiftet.

–Det är ett stort intresse för att handsken är så specialiserad. Det är jättekul. Det är den roligaste produkten på som vi har utvecklat på väldigt länge. Vi får skaka hand på det här för utan Byggnadsarbetaren hade vi inte hittat informationen om Jan, säger Andreas Linder.

Annons
Bosch 250×600 v4

Du läser: Efter knöllarmet – här är lösningen för plattsättarna