info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter knivdomen: ”Löjligt att det blir åtal”

Åtalet mot byggnadsarbetaren som bar kniv utanför arbetstid har rört upp känslorna ute i byggbodarna. ”Löjligt” tycker vissa”. ”Det är knivförbud, bara att fatta” menar andra.

"Det känns löjligt med åtal", säger glasmästeriarbetaren Uilf Hansbo. Snickaren Michal Zielonka (till höger) tycker att det är bra att det finns en knivlag. Foto: Cenneth Niklasson

Det har varit många reaktioner på Byggnadsarbetarens nyhet om att en 60-årig hantverkare nyligen åtalades för brott mot knivförbudslagen. Bakgrunden är följande: Byggnadsarbetaren träffade några vänner i en park efter en arbetsdag. Mannen hade fortfarande snickarbältet på sig. I hölstret satt det en kniv. Polisen dök upp, beslagtog kniven och 60-åringen åtalades för brott mot knivlagen. Ett brott som Södertörns tingsrätt valde att fria honom ifrån.

Att byggnadsarbetaren blev åtalad har lett till mängder av kommentarer i flera Facebookgrupper. Allt från ”Jävla fjanteri snuten håller på med” till ”Tar aldrig med mig kniven utanför bygget”. Byggsverige verkar vara uppdelat där hälften tycker att det var rätt med åtal medan den andra hälften tycker att det var fel.

Tidningen gick ut på stan för att fånga några röster. Ulf Hansbo är glasmästeriarbetare och jobbar mycket med att montera aluminiumpartier. Han använder ofta kniven i jobbet, bland annat för att skära till gummilister.

– Jag tycker att det är lite löjligt att det här fallet gick till åtal. Visst det är farligt med knivar, så är det absolut. Jag tänker på det mycket när jag jobbar på kvällen och rör mig ute där det finns mycket folk. Då håller jag extra koll på kniven. Men samtidigt, vi är hantverkare och behöver kniven. Jag skulle ju aldrig ta med mig kniven i onödan.

Så du tycker att polisen gör fel?

– Om jag ska vara ärligt så tror jag inte att de lägger speciellt mycket energi på att ta byggnadsarbetare som bär kniv på stan. Om sunt förnuft får råda så är knivfrågan inget problem.

Muraren Thomas Andersen berättar att han aldrig skulle ta med sig kniven på stan efter arbetstid.

Thomas Andersen arbetar som murare. Han tycker det är bra att polisen ser till att ingen rör sig med kniv på stan utanför arbetstid.

– Det är inte bra om det finns för många knivar på stan. Man vet aldrig vad som kan hända om det uppstår ett bråk. Själv skulle jag aldrig bära kniv efter jobbet.

Han berättar om att reglerna i Danmark är hårdare än i Sverige. Det är okej att gå omkring med kniven i fickan på stan under arbetstid och man får även ha med sig kniven på vägen till och från jobbet. Men det gäller att åka raka vägen. Om man dröjer sig kvar på stan eller uträttar några ärenden kan det gå illa.

– Den som blir upptäckt får sju dagars fängelse. Det finns inga förmildrande omständigheter för byggnadsarbetare som bär kniv på fritiden. Det är nog förklaringen till att man inte ser några byggnadsarbetare i Danmark med kniv utanför arbetstid, säger Thomas Andersen.

I Polen är reglerna annorlunda. Snickaren Michal Zielonka som arbetar på ett bygge i Stockholms city berättar att det är fritt fram att bära kniv i Polen. Och han kände inte till att det fanns en knivlag i Sverige.

–  Det är bra, mycket bra. Det finns alltid en risk att knivar kommer i orätta händer.

Själv skulle han aldrig bära kniv utanför arbetstid.

– Jag lämnar alltid alla verktyg i verktygslådan på jobbet innan jag åker hem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter knivdomen: ”Löjligt att det blir åtal”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig