info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter gjutningsraset i Ludvika – formtillverkare ska betala tio miljoner

En förlikning har gjorts efter formraset vid brobygget i Ludvika. Företaget som konstruerade formställningen ska betala 10 miljoner kronor till Skanskas försäkringsbolag.

Formen rasade och byggnadsarbetare hamnade i rasmassorna. Foto: Foto: Pavel Koubek,TT

Sommaren 2017 rasade en formställning över järnvägsspåren i Ludvika mitt under gjutning. Tolv personer skadades varav sex allvarligt. Flera hamnade i rasmassorna.
Efter olyckan ersatte försäkringsbolaget If hvuudentreprenören Skanska med 23 miljoner kronor för kostnader i samband med raset.

If stämde i sin tur formtillverkaren Britek på samma belopp. Britek förnekade att man gjort fel som orsakat raset men har nu gått med på att betala tio miljoner kronor. Förlikningen är fastställd i en dom i Falu tingsrätt.
Båda parterna säger sig vara nöjda, enligt Nya Ludvika tidning och kommer inte överklaga domen.

– Det är bra för bägge parter att vi hittade en lösning på den här långvariga tvisten. Den skulle säkert annars pågått under ytterligare flera år, säger advokat Lars Hag, ombud för Britek, till tidningen.

– Domen innebär att avtalet mellan parterna fastställts. Vi kommer inte överklaga, säger Martin Rifall, Hannes Snellman advokatbyrå.

I flera artiklar har Byggnadsarbetaren berättat om skadade byggnadsarbetare som uttryckt besvikelse över brist på hjälp och ersättning av inblandade företag efter att de drabbats. De flesta av de skadade var polska arbetare.  Vissa har fått försäkringsersättning men, som de menar, bara mindre summor. Denna förlikning omfattar ingen ersättning till dem.

Arbetsmiljöverket som utredde olyckan kom fram till att någon typ av konstruktionsfel låg bakom raset. Formen kollapsade i samband med gjutning.
Åklagare har utrett olyckan men lade ner utredningen med motivet att man inte kunde slå fast vem som bar ansvaret för olyckan.

Missa inte Facebookgruppen – Arbetsmiljö på Bygget

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter gjutningsraset i Ludvika – formtillverkare ska betala tio miljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig