info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×260 v7,8 desktop

Efter arbetsmiljöveckan: ”Hemska arbetsplatser”

Slipade fasaden med vinkelslip helt utan andningsskydd och en ställning till flervåningshus som saknade förankring. Men trots det – ”något bättre än väntat” – under arbetsmiljöveckan.

Byggnadsarbetaren var gömd i ett moln av slipdamm. "Hsn hade inget skydd alls, säger Robert Nilsson, arbetsmiljöansvarig Byggnads Skåne. Foto: Mostphoto/Byggnads

Förra veckan genomförde Byggnads årets Arbetsmiljövecka. Runt om i landet var facket ute och granskade arbetsmiljön på olika byggarbetsplatser. Fokus under årets vecka var på kemiska ämnen. Bland annat om hur de tas med i arbetsmiljöplanen, riskbedöms och hur arbetarnas personliga skyddsutrustning ser ut.

En sammanställning av Arbetsmiljöveckan kommer om ett par veckor. Men Byggnadsarbetaren har redan nu ringt upp Robert Nilsson, arbetsmiljöansvarig i Byggnad region Skåne, för att fråga hur det gick. Total hann regionen med att besöka cirka 200 byggen under veckan.

Läs också Rev asbest utan skydd i SBB:s lägenheter: "Boende får i sig fibrer"

– Det har sett väldigt olika ut. Bra på vissa byggen, men tyvärr betydligt sämre på andra.

En brist man stötte på, som gällde många byggarbetsplatser, var att arbetsmiljöplanerna inte uppdateras under byggets gång.

– De flesta har en arbetsmiljöplan vid byggstarten. Där finns det ofta med riskdömningar som är aktuella i början av bygget. men sedan brister det rejält. De nya risker som dyker upp senare fångas inte upp. Det kan handla om damm eller att man använder fogmassa eller olika kemiska ämnen senare i byggprocessen, säger Robert Nilsson.

Under veckan granskades även andra uppenbara arbetsmiljöbrister som skyddsombuden upptäckte under kontrollerna. Ett problem var att alla inte följer det som står i arbetsmiljöplanen.

– Vi mötte folk som arbetade utan hjälm och vissa som hade vanliga gympaskor, konstaterar Robert Nilsson.

Han har ändå känslan av det sammantaget såg något bättre ut än vad han hade förväntat sig. Trots det – några byggen var ”hemska arbetsplatser”.

– På en av de värsta stod det en fasadställning till ett trevåningshus som helt saknade förankring. Där var det dessutom minst två killar som sprang iväg och gömde sig.

Ingen på plats kände till någon arbetsmiljöplan och när Robert Nilsson senare ringde till ägaren av bolaget berättade han att arbetsmiljöplanen låg inlåst på kontoret. Han kände inte till om den fanns översatt till arbetarnas språk. Det bygget har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Och när en arbetsplats inne i Ängelholm granskades träffade facket på en kille som låg uppe på en ställning och slipade fasaden med vinkelslip.

– Det var fruktansvärt dammigt. Det var så mycket damm att det låg synligt på marken och på bilar runt arbetsplatsen. Killen som körde vinkelslipen hade inget personligt skydd alls, säger en upprörd Robert Nilsson.

På bygget arbetade utländska arbetstagare från olika bemanningsföretag. Det fanns ingen arbetsmiljöplan. Även det bygget har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Robert Nilsson har under veckan tydligt sett att arbetsmiljöproblemen var större hos de utländska företagen. Speciellt de som även har utländsk arbetsledning.

– Jag vill först säga att det finns även problem hos de svenska bolagen, men när det gäller arbetsmiljöplanen och bedömningen av kemiska risker har de utländska bolagen svårare att få ut informationen till de som arbetar på bygget. Jag vet inte om det beror på okunskap eller om de struntar i reglerna.

Robert Nilsson tycker att det ser något bättre ut på de byggen där det finns en svensktalande arbetsledning med utländsk arbetskraft.

– De kan reglerna och vet vad en arbetsmiljöplan är, men även där brister det rejält. Det hjälper inte om de på kontoret gör rätt om informationen inte kommer ut från platskontoret till de som jobbar. Arbetsmiljöplanen måste översättas och ledningen måste se till att de som jobbar ute verkligen har förstått.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons

Du läser: Efter arbetsmiljöveckan: ”Hemska arbetsplatser”