info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dubai utvisar 200 byggare efter upplopp

Cirka 200 byggnadsarbetare hos företaget ETA Ascon utvisas från Dubai efter ett upplopp. Nu protesterar det internationella byggfacket mot utnyttjandet av migrantarbetare i emiratet.

Cirka 200 byggnadsarbetare från Indien, Nepal, Bangladesh och Pakistan visas nu ut från Dubai. Orsaken är ett de genomförde en protestaktion mot sin arbetsgivare, ETA Ascon, i mitten av mars.
Protesten är en i en lång rad aktioner som byggnadsarbetare genomfört under det senaste året. Ilskan bland de tre miljonerna migrantarbetare som arbetar i Förenade Arabemiraten har sin orsak i extremt dåliga arbetsförhållanden. Human Rights Watch beskrev i en rapport 2006 förhållandena som slavlika. Rekryteringsfirmor lockar i hemländerna med höga löner. Väl på plats i landet där det råder en extrem byggboom, får byggnadsarbetarna lämna sina pass till arbetsgivaren. Många berättar att de sedan får en lägre lön än utlovat och att en del av lönen går åt till att betala av rekryteringsfirmornas kostnader för resa och visering.
Lönen är, enligt BWI, cirka 1 300 kronor per månad och byggnadsarbetare har berättat för journalister att de inte fått löneförhöjning på 15 år.
Byggfackens international, BWI, besökte i mars Dubai för att protestera mot villkoren. Internationalens assisterande generalsekreterare Marion Hellmann säger till Byggnadsarbetaren att han kommer att göra ett nytt besök i maj.
BWI uppmanar också medlemsorganisationerna att protestera mot utvisningen av de 200 anställda på ETA Ascon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dubai utvisar 200 byggare efter upplopp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig