info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dryg miljon i vite för brister på bygghiss

Byggbolaget Latep AB har av länsrätten i Stockholm dömts till ett vite på 1 100 000 kronor. Orsaken är att de anställda - vid upprepade tillfällen - använt en bygghiss trots att den var förelagd med förbud.

Det var i augusti 2006 som den i Kina tillverkade bygghissen uppmärksammades på Lateps byggarbetsplats Dragon Gate i Älvkarleby. Hissen belades omedelbart med ett förbud och ett vite på 100 000 kronor. Två krav ställdes; dels skulle hissen uppfylla grundläggande hälso- och säkerhetskrav, dels skulle hissen genomgå montagebesiktning av ett ackrediterat besiktningsorgan.
Trots förbudet upptäckte Arbetsmiljöverket vid ett senare besök i september samma år att hissen användes trots att ingen av punkterna åtgärdats. Arbetsmiljöverket yrkade då till länsrätten att Latep skulle dömas till ett vite på 100 000 kronor eftersom de brutit mot förbudet.
Vid ett arbetsplatsbesök ytterliggare några veckor senare upptäcker Arbetsmiljöverket att de anställda på Latep fortfarande använde bygghissen utan att den åtgärdats. Arbetsmiljöverket yrkade då hos länsrätten att de skulle döma ut ett vite på 1 miljon kronor gentemot Latep.
Nu har ärendet avgjorts i länsrätten i Stockholm. Rätten gick helt på arbetsmiljöverkets linje och dömde Latep till att betala 100 000 kronor för att de trotsade det första förbudet och 1 000 000 kronor för att det använde hissen vid upprepade tillfällen. Totalt hamnade vitet på 1 100 000 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dryg miljon i vite för brister på bygghiss

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig