info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Drakportens finansiärer backar för miljonbot

De kinesiska investerarna bakom projektet Dragon Gate i Älvkarleby hotar att dra sig ur. De anser att arbetsmiljöverkets bötesföreläggande tyder på en fientlig inställning.

Arbetsmiljöverket har vid upprepade tillfällen stoppat arbete, lagt vitesförelägganden och haft synpunkter på brister i arbetsmiljön på bygget av Dragon Gate i Älvkarleby. Anläggningen ligger vi E4, söder om Gävle. Sedan några år pågår byggandet av ett kinesiskt center, i kinesisk stil och med kinesisk arbetskraft.
Arbetsmiljöinspektionen har fått mycket arbete på grund av Dragon Gate.
– Under mina 30 år som arbetsmiljöinspektör har jag aldrig varit med om maken, sade inspektör Lars Nordström i samband med att bygget utnämndes till Årets sämsta bygge i Byggnadsarbetaren i december 2006.

Fyra förbud under 2006, bland annat på grund av fallrisker från hög höjd och fortsatt användning av en hiss som inte klarade en säkerhetskontroll. Otaliga allvarliga anmärkningar och slutligen, som ett resultat av alla bristerna, vitesförelägganden på totalt över en miljon kronor låg till grund för inspektörens bedömning av projektet.
Nu har de kinesiska investerarna bakom projektet, enligt Sveriges Radio, vänt sig till länsrätten i Stockholm för att värja sig mot det de ser som arbetsmiljöverkets fientliga inställning. I skrivelsen till länsrätten hotar investerarna att lämna Sverige och investera någon annan stans.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Drakportens finansiärer backar för miljonbot

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig