Dog efter att sten slungades – miljonböter till byggföretag
25-åriga grävmaskinisten avled efter sprängningsolycka. Åtta år senare meddelar hovrätten en företagsbot på nästan 1,2 miljoner kronor.
Hovrätten har nu meddelat dom i ett mål där en 25-årig grävmaskinist dog.
Det var den 7 oktober 2015 som den tragiska olyckan inträffade vid en bergtäkt på Vångaberget i nordöstra Skåne. En 25-årig grävmaskinist skulle röja upp på platsen efter en planerad sprängning.
Men sprängmedel som fanns kvar i marken detonerade och en stor sten slungades in i grävmaskinshytten. Den 25-åriga föraren dog i olyckan.
Åklagaren ville döma företaget för grovt arbetsmiljöbrott. Detta då sprängarbasen ansågs ha varit oaktsam och inte inspekterat och upptäckt att det fanns odetonerat sprängmedel kvar när röjningsarbetet påbörjades. Tingsrätten tyckte däremot att företaget skulle slippa betala någon bot.
Ett överklagande följde från båda parter. Åklagaren ville att företagsboten skulle landa på tre miljoner kronor i böter, medan företaget inte tyckte att sprängarbasen hade varit oaktsam och att något brott alls hade begåtts.
Sprängarbasens skuld kom därför att prövas av hovrätten – trots att han själv inte hade överklagat domen mot honom.
Berodde inte på något medvetet slarv.
Nu har hovrätten tyckt till och anser att ”sprängarbasen genom oaktsamhet har orsakat dödsolyckan”. Arbetsmiljöbrottet var enligt hovrätten dock inte grovt, vilket innebär att företaget i slutändan ska betala en företagsbot på 1 180 000 kr.
– Skälet till att hovrätten inte finner arbetsmiljöbrottet grovt är att sprängarbasens oaktsamhet bestod av en missbedömning, som han visserligen inte borde ha gjort vid sin klarläggning efter sprängningen men som inte berodde på något medvetet slarv, säger hovrättsrådet Anna Tansjö, en av hovrättens domare i målet, i ett pressmeddelande.
Företag har enligt bestämmelserna om företagsbot ett utvidgat ansvar för brott som begås av anställda med en sådan ställning som sprängarbasen hade, enligt Anna Tansjö.
– Detta gäller även om företagets arbetsmiljöarbete överlag är bra och förebyggande. Det är därför inte orimligt att företaget fullt ut åläggs att betala en företagsbot, säger hon.
Rätten var enig.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.