info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
BYGGDJURET

Djurvärldens egen Ernst

Lövsalsfågeln bygger med fokus på färg och form. Husen som fågeln sätter sin egen prägel på, med sina gångar och pyntade trädgårdar, är en av djurvärldens mer imponerande konstruktioner. Men det handlar mer om skrytbyggen än ett framtida hem.

Ungkarlslya

Lövsalsfågeln bygger husen med noga utvalda pinnar, byggnaderna består ofta av olika rum byggt kring en hög pelare. Hyddan kan bli en meter hög och 1.60 i diameter. När hyddan står klar kommer honorna på besök, om de gillar vad de ser parar de sig. Men det är inte ett hus passande för fågelungar. Det boet bygger honorna själva.

Blå trädgård

Efter att noga ha rensat ett område på skräp anläggs en trädgårdsliknande yta framför hyddan. Trädgården framför hyddan dekoreras med frukt, svamp och snäckor men fågeln gillar också diverse människotillverkade föremål som kapsyler. De föredrar föremål i blått men även svarta och orangea kan man hitta här i prydliga högar.

Det är kombinationen av huset och de blänkande föremålen som imponerar på honan.

Niklas Aronsson, fågelskådare och redaktör för Vår Fågelvärld

Mer danspalats än fågelbo

Lövsalsfågel håller till i Australiens och Nya Guineas regnskogar. Varje säsong byggs husen upp på nytt innan den ceremoniella dansen sker. Funktionen är mer av en kyrka eller ett danspalats än ett traditionellt fågelbo. Familjen består av mellan 20 och 27 arter vars hus kan se olika ut.

Lövsalsfågeln/ Ptilonorhynchidae

■ Anläggare
■ Småhusmontör
■ Träarbetare/snickare
Verktyg: Näbben som noga placerar rätt kvist på rätt plats samt anlägger och dekorerar framsidan.
Spetskompetens: Förmåga att konstruera unika byggnader med personlig touch. Återbruk, att hitta material i rätt färg och form så det passar in i helheten.

Mette Carlbom, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Djurvärldens egen Ernst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig