info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Djurens vila stoppar bygge: Får inte störas

Efter raset skulle vägen byggas upp igen. Men djuren har satt käppar i hjulet.

Foto: Lerum kommun

Det är Götebors-Posten som berättar om problemen med Jonseredsvägen mellan Partille och Lerum utanför Göteborg. I snart två år har den varit stängd för all trafik, efter att delar av en bro rasade ner i Säveån.

Men att bygga upp bron är ingen enkel process. Jonseredsvägen går genom ett så kallat Natura 2000-område, där man måste ha olika tillstånd för att få utföra arbete.

Foto: Mostphotos

Det finns flera djur som måste skyddas, bland annat fladdermöss som övervintrar i ett bergrum inte långt ifrån den förstörda bron. Fladdermössen är känsliga och får inte störas under sin vintersömn i bergrummet eller under den tid på dygnet när de jagar föda, vilket gör att inga störande byggarbeten kan utföras kvällstid. Det finns också en risk för att vattnet blir grumligt under bygget, något som Säveålaxen är väldigt känslig för.

Den rasade delen av muren mellan Jonseredsvägen och Säveån. Foto: Partille kommun

Bojan Delipara, projektledare för återuppbyggnaden av Jonseredsvägen, förklarar för Göteborgs-Posten att ombyggnaden av vägen endast kan göras mellan maj och september, och att man behöver ett godkännande i mark- och miljödomstolen för att komma igång.

– Om domslutet kommer i december 2021 kan projekteringsarbetet påbörjas våren 2022 och då kanske vi kan börja bygga först våren 2023 för att fortsätta under vår- och sommarmånaderna 2024 och 2025, säger han till tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Djurens vila stoppar bygge: Får inte störas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig