info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Diskussion om kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare

Kollektivavtal var huvudfrågan när Byggnads och flera byggarbetsgivare träffades inför den kommande avtalsrörelsen. På tisdag i nästa vecka avgör domstolen i Strasbourg om Byggnads får tar ut granskningsavgifter av oorganiserade byggnadsarbetare.

Byggnads hade begärt en sammankomst med byggarbetsgivarna. De närvarande var Sveriges Byggindustrier, Plåtslagarnas riksförbund, vvs- och maskinentreprenörerna.
– Vi vill höra med arbetsgivaren vad som gäller angående kollektivavtal inför den kommande avtalsrörelsen, säger Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.
Byggnads ville på mötet ha besked i tre frågor; bland annat om svenska och utländska företag ska behandlas på lika sätt och att de anställda ska arbeta under samma avtalsvillkor.
– Arbetsgivarna säger att de delar vår uppfattning. Ändå driver de domstolsprocesser i Vaxholms- och Evaldssonsmålet. där de inte vill ha kollektivavtal, säger Gunnar Ericson.
På tisdag i nästa vecka ska domstolen i Strasbourg avgöra om det är ett brott mot Europakonventionen när oorganiserade byggnadsarbetare, däribland mattläggaren Tommy Evaldsson, tvingas betala 1,5 procent av sin lön i granskningsarvode.
Sveriges Byggindustrier, som står bakom de fem oorganiserade byggnadsarbetarna, anser att arbetsgivaren, genom att göra avdrag på lönen, gör sig skyldigt till brott mot den negativa föreningsrätten, det vill säga rätten att stå utanför en organisation.
Arbetsdomstolen, AD, gick 2001 på Byggnads linje och beslutade att granskningsarvodet inte innebär ett brott mot den negativa föreningsrätten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Diskussion om kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig