info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det stora kranbråket avgjort – Liebherr vann

En kran föll till marken i en vindkraftpark för fem år sedan. Sedan följde en lång kamp om mångmiljonbelopp mellan två storföretag. Först nu har domen kommit.

Efter olyckan vid en vindkraftpark i Solberg, Västerbotten Foto: Patrick Trägårdh

Händelsen inträffade den 7 augusti 2017 vid en vindkraftpark i Solberg i Västerbotten, cirka 30 kilometer söder om Åsele. En stor mobilkran välte och kranföraren tvingades hoppa från styrhytten och bröt fotleden när han kastade sig ner på marken.

Efter olyckan har mycket handlat om pengar och en kamp mellan två storbolag: Viatron, ett polskt bolag som monterar och installerar vindkraftverk, och tyska Liebherr – en av världens största tillverkare av bygg- och anläggningsmaskiner.

Liebherr hade tillverkat en mobilkran av modell LG 1750, som användes av Viatron på olika byggen under 2017. Allt fungerade utan problem, men sedan inträffade olyckan i vindkraftparken i Solberg. Omkring 20 minuter efter att Viatron hade påbörjat sitt arbete med kranen, började den på egen hand att sänka ned nacellen (enheten som monteras högst upp i ett vindkraftverk), som till slut slog i marken. När kranens balans rubbades drog den bakre motvikten med stor kraft ned hela masten. Det blev stora skador på masten, som inte kunde användas under lång tid.

Viatron ansåg att det var kranen som inte höll måttet och stämde tillverkaren Liebherr på motsvarande nära 52 miljoner kronor på grund av driftsstoppet. Företaget skriver att ”lyftkranens konstruktion och utformning inte uppfyllt de säkerhetskrav som gäller”.

Liebherr har å sin sida hävdade att konstruktionen inte låg bakom olyckan. I ett yttrande säger man att enda skälet till olyckan var att Viatron använt fel storlek på stagen till kranen.

Monteringen av det felaktiga staget medförde enligt Liebherr en förändring av geometrin och spänningen, vilket gjorde lyftkranen instabil.

Viatron har ansett att Liebherr inte lämnat tillräcklig information om riskerna vid monteringen av lyftkranens stag.

Efter händelsen har flera utredningar genomförts men fem år efter olyckan kom till sist domen i Stockholms tingsrätt: Liebherr slipper betala skadestånd eftersom det inte gick att bevisa att företaget hade brustit. Istället måste Viatron betala rättegångskostnader på 6,7 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Det stora kranbråket avgjort – Liebherr vann

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig