info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Det ruskar bra i ställningarna när det blåser”

Ställningsmontören Tommy Almqvist jobbar på ett bygge i Sundsvall. Den stora utmaningen är vindbyarna som ställningarna ska klara.

Tommy Almqvist monterar vindtåliga ställningar. Foto: Foto: Privat

Efterfrågan på p-platser på Södra Kajen i Sundsvall ökar när nya bostadsområden byggs. Kommunen har därför beställt ett helt nytt parkeringshus med plats för 450 bilar som ska stå klart 2020. Uppdraget har gått till kommunala bolaget Skifu som i sin tur anlitat Ställningsbyggarna i Sundsvall för arbetet med att sätta upp ställningar. Tommy Almqvist är en av ställningsmontörerna.

Berätta om ställningarna som ni på Ställningsbyggarna i Sundsvall har byggt? 

– Vi har byggt vid kvarteret Stuvaren här i Sundsvall. Där ska det ske en renovering och höjning av ett befintligt kontorshus och ett bygge av ett stort parkeringsgarage bredvid. Ett intressant projekt där vi levererat en mycket kraftig ställning till ett väderskyddstält över kontorshuset så att de kan höja det med en våning plus fläkthus ovanpå.

Vad har stuckit ut? 

– Det som är nytt för oss är att vi har samarbetat med en annan firma, Norrlands Hall och Kapell, som monterat tältet ovanpå de ställningar som vi byggt. Det har funkat bra.

Vad har varit svårt i projektet? 

– Det är att ställningen måste klara stora vind- och skjuvningslaster från väderskyddet. Förankringarna som vi monterat vid varje spira ska tåla 1,5 ton styck. Istället för en vanlig ställning är det här tre smalställningar utanpå varandra. Det har varit många beräkningar som krävts för att uppfylla kraven.

Hur många har ni varit som byggt? 

– Som mest runt sex montörer, men det ger även fortsättningsvis jobb åt ett par gubbar.

Hur har det gått, då? 

– Vi har haft det lite stormigt här, någon gång blåste det uppemot 25 meter per sekund. Men det var inga problem med hållfastheten. Det är klart att det ruskar ganska bra i ställningarna och tältet när det blåser så mycket men vi gör alltid en säkerhetskontroll dagen efter. Det enda som hände var att vi fick laga lite plast, men det får man räkna med vid sådant väder.

Kvarteret Stuvaren, Sundsvall

Vad byggs?

Kvarteret Stuvaren i Sundsvall, påbyggnad av befintligt hus och nytt parkeringsgarage med 450 platser intill den nuvarande huskroppen.

Vem bygger?

Skifu fastigheter. Ställningarna byggs av Ställningsbyggarna i Sundsvall.

Vad kostar det?

190 miljoner kronor.

Bygget färdigt?

Årsskiftet 2019/20.

Tomasz Pozar
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Det ruskar bra i ställningarna när det blåser”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig