info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det här måste göras efter jordskredet – innan byggjobbarna kommer in

Nu pågår förberedelserna för att bygga upp det rasade vägavsnittet vid Stenungsund. Men det kan finnas risk för ytterligare ras och Trafikverket ska undersöka vad som behöver göras innan anläggningsarbetarna kan börja jobba.  

Efter raset startade polisen en brottsutredning. Polisen utreder bland annat om ett bygge vid vägen kan ha påverkat marken. Foto: TT Nyhetsbyrån

 Natten till lördag rasade ett stort område på och omkring E6:an vid Stenungsund. Tre personer fördes till sjukhus. Bilder från området visar stora hål i vägen och och byggnader som flyttat sig många meter då skredet drog fram.

Enligt uppgifter startade skredet i närheten av byggandet av en företagspark vid sidan av vägen. Polisen har inlett en brottsundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse och undersöker bland annat om schaktmassor eller sprängningar från det intilliggande bygget kan ha påverkat jorden och startat förloppet.

Vägtrafiken i området är avstängd men redan nu pågår förberedelser för att bygga upp vägen igen. Men först måste området säkras innan någon får börja jobba där.

Ännu är det oklart vad som orsakat skredet. Hanna Brunlöf Windell / TT

Bengt Olsson är presschef på Trafikverket.

Vad händer på platsen nu?

– Våra geotekniker fick tillgång till området i söndags eftermiddag. Nu håller vi på och ser hur vi ska kunna arbeta där utan att det är risk för ytterligare skred som innebär en risk för dem som ska jobba där. Det är inget som säger att det är klart att bara gå in där med en massa maskiner.

– Vi sätter upp en projektorganisation som ska jobba med detta. Det håller vi på med just nu och har fått klart med en ny projektledare. Arbetsgruppen ska ta fram en projektplan för bygget, som också ska göra att vi kan ta fram en prognos. Parallellt har vi satt i gång vår inköpsfunktion för den som ska vara hantverkare för detta.

Hur kan ni garantera att det inte är farligt för arbetarna att jobba där? 

– Man måste in och mäta och gräva och borra i området för att och göra så bra bedömningar det bara går. Och om man behöver göra några befästningansordningar. Sedan kan man börja jobba enligt plan. Våra geotekniker är vana att göra bedömningar av markförhållanden.

Hur snabbt går upphandlingen av entreprenörer?

– Vi har möjligheter att göra snabba upphandlingar vid extrema händelser. Annars brukar det ta lång tid när myndigheter ska handla upp och man måste gå ut i hela Europa i stort sett.

Vilken typ av entreprenörer ska ni handla upp?

– Det är företag som kan göra större anläggningsentreprenader. Vi behöver hela kedjan i en byggkonstruktion av ett vägavsnitt. Allt från skickliga ingenjörer till dem som ska lägga asfalten i slutändan.

När kan ni ta dit de första maskinerna?

– Det vågar jag inte ens försöka gissa. Vi måste också undersöka om man ska schakta bort allt som en gång varit en väg eller finns det något man kan använda i nykonstruktionen av vägavsnittet. Sedan måste man titta på hur säkrar vi det här området i sidled så att det är mindre risk att ras inträffar igen.

Hur lång tid kommer det att ta att bygga den nya vägen?

– Vi räknar med att det kommer att ta flera månader.

Planerar ni att göra en provisorisk väg först?

– Nej, det gör vi inte. Det är ofta en dålig idé att göra en provisorisk lösning. Vi kommer att bygga ett helt nytt vägavsnitt.

Är det ett svårt jobb?

– Det är det. Eftersom vi vet att det finns lerlager måste vi göra undersökningar på flera platser så att man vet hur man gör vägen säker.

Uppdatering:
Under måndagskvällen ändrades brottsrubriceringen till miljöbrott. Utredningen leds av åklagare Magnus Clase.

Under tisdagen skedde ytterligare förändringar. Magnus Clase ändrade den misstänkta brottsrubriceringen till allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott, uppger SVT Väst.
Åklagaren lämnar vidare utredningen tillbaka till polisen eftersom ingen är misstänkt och det ännu är fråga om spaning för att hitta eventuellt misstänkta.  

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Det här måste göras efter jordskredet – innan byggjobbarna kommer in

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig