info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Det blir lite som ett fängelse”

Ett byggbolag som jobbat hårt för att skydda sig mot inbrott och stölder i flera år är Peab. Inbrotten har legat på samma nivå de senaste fem åren.
– Det ska inte bara gå att promenera in och hämta grejer, säger Stefan ”Kaka” Andersson, snickare på ett av Peabs byggen i Linköping.

"Jag gillar de här nya automatgrindarna. De låser så att det inte kommer in obehöriga", säger snickaren Stefan Andersson. Foto: Lasse Hejdenberg

I dag arbetar Stefan Andersson med det som ska bli en källare till ett nytt kontorskomplex på den gamla brandstationens tomt mitt i centrala Linköping. Arbetet drog igång i våras och medarbetarna är nöjda med säkerheten.

Hela området är kringgärdat med galler. Vissa sträckor har försetts med betongplintar och spånskivor för att vara en tydlig gräns mot trafiken.

För att komma in genom de automatiska grindarna krävs ett ID06–kort. Ovanför verktygscontainrarna finns både rörelsedetektorer och smarta bevakningskameror, som är kopplade till vaktbolag och högtalarsystem. Kamerorna ser om det är människor som befinner sig på området efter arbetstid och sätter igång en röst som kräver att man identifierar sig.

Maskinerna som försvann
  • Under 2018 efterlystes totalt 236 entreprenadmaskiner, redskap och traktorer i Sverige. Av dessa var 179 maskiner och 57 traktorer.
  • 40 maskiner har återfunnits under året men 139 stycken är fortfarande  borta. Av traktorerna har 22 återfunnits – 35 stycken är borta.

 

Källor: Vägtrafikregistret och Larmtjänst.

– Det blir lite som ett fängelse – ingen kommer in eller ut av misstag. Jag tycker att det är skönt att Peab vill ha säkra arbetsplatser. Det är obehagligt när någon snott ens grejer. Dessutom försvinner en hel dag på att köpa nya, säger Stefan Andersson.

Han har jobbat som snickare på Peab i 16 år. Genom åren har han varit med om att bli av med både arbetskläder och verktyg. På en annan arbetsplats stals maskiner och verktyg för en kvarts miljon vid ett tillfälle.

– Att bli av med verktygslådan har nog nästan alla varit med om. En gång blev en mobilfirma av med en hel mobilkran. Det är inget som småkriminella gör, säger han.

Numera är nästan alla verktyg och maskiner på Peabs arbetsplatser stöldskyddsmärkta med ett osynligt dna eller spårbara tack vare ett chip. Dessutom låses verktygen in varje kväll i containrar med säkerhetslås.

Strålkastare, smarta videokameror och högtalarsystem ska hålla tjuvarna borta. Foto: Lasse Hejdenberg

Några arbetskamrater kommer fram och konstaterar att det är ganska lätt att köra över den svenska gränsen med maskiner och verktyg i lasten.

– Vi brukar säga att i Sverige är det svårare att köpa alkohol än att föra stöldgods ut ur landet, säger Stefan Andersson och skrattar.

Peabs eget säkerhetsarbete har gett resultat. Medan stölderna i branschen som helhet ökat med 60 procent på fem år, har Peabs statistik legat ganska stilla på cirka 350 anmälningar per år sedan 2012. Antalet medarbetare har varit 13 000–15 000.

Peabs säkerhetschef, Peter Martin, förklarar att byggkoncernen bland annat haft ett eget anmälningssystem, PoFa, Polis– och försäkringsanmälan, ända sedan 2009. Det innebär att anmälan av stölder och försäkringsfall kan göras på ett enkelt sätt direkt på arbetsplatsen och samtidigt till polis och försäkringsbolag.

– Nu har företagen i branschen insett att stölder är ett stort problem och anmälningsbenägenheten har ökat. Tidigare tyckte de inte att det var lönt eftersom det är höga självrisker. Men om du inte gör en anmälan kan du inte få tillbaka stöldgodset. Samhället måste också få veta att det förekommer mycket inbrott på byggen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Det blir lite som ett fängelse”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig