info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v38, 39

Desperat sportsug märks hos skyliftbolag

Suget efter levande sport är gigantiskt, som här vid en arena i Polen. Samma sak händer i Sverige. Men kan vem som helst verkligen hyra en skylift?

Så här såg det ut på Zuzlowy Stadion i Lublin vid ett möte i den polska speedwayligan. Foto: Gosia Cieśluk/Speedway Motor Lublin

Det är fans till det polska speedwaylaget KM Cross Lublin som nu försöker släcka sin törst efter levande sport. Inför hemmamatchen på Zuzlowy Stadion mot GKM Grudziaz i den inhemska ligan så hyrde supportrarna 21 skyliftar. En skog av kranar reste kring arenan inför det första gaspådraget.

Orsaken till detta är naturligtvis Coronapandemin. Många idrottsevenemang är stängda för publik och nu verkar suget efter livesport alltså nå nya nivåer. Zuzlowy Stadion har en publikkapacitet på 13 000 besökare. Restriktionerna har lättats upp något och arenan får nu fyllas upp till en fjärdedel. Men det räcker alltså inte långt.

Även i Sverige har efterfrågan ökat. Fler vill hyra en skylift för att kolla på sport. Mathias Ruth arbetar som uthyrare på Mälarlyft.

– Jag har fått upp till femton förfrågningar, säger Mathias Ruth.

– De ringer och frågar om de får ställa upp vid idrottsevenemang för att titta på matcher.

Vad har det varit för matcher?

– Den första var faktiskt före Corona, när Norrköping skulle möta Djurgården för att spela om SM-guldet på Östgötaporten i höstas. Det var Djurgårdssupportrar som hörde av sig och ville ha liftar då de inte hade några biljetter.

Sedan dess, i takt med att suget efter livesport under våren och sommaren ökat, har de blivit allt fler förfrågningar.

– Tidigare var det knappt någon som ringde men nu händer det då och då, säger Mathias.

I de flesta fallen har förfrågningarna handlat om fotboll. Mathias är säker på att uppgången hänger ihop med att arenorna är stängda för publik.

– Folk vill se matchen såklart. Det är samma sak för mig.

De som frågar – får de hyra?

– På Mälarlift hyr vi bara ut till företagskunder så redan där går en del bet. Men vissa har haft företag så de har såklart fått hyra om de vill.

Stockholm i mars 2010. Spel inför tomma läktare som straff på grund av tidigare händelse. Några Djurgårdsfans hittar en lösning för att se favoritlaget. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Mathias berättar att även ”företagarna” brukar backa när de inser att arenorna ofta är riktigt höga vilket innebär att det behövs enorma liftar för att komma över taket.

– Det kan vara en eller två i korgen och då blir det rätt så dyrt för dem att hyra när bara två ska dela på kostnaden, säger Mathias.

Får vem som helst hyra en skylift?

– Ja det får man. På vissa arbetsplatser där skyliften ska vara krävs det att den som kör har en liftutbildning.

Annons
Infobric 250×600 v38, 39

Du läser: Desperat sportsug märks hos skyliftbolag